Arvo-osakkeet

Analyytikko: Rajusta kurssilaskusta huolimatta Finnair ei houkuttele

Lentoyhtiön osakekurssista on sulanut alle puolessa vuodessa peräti 45 prosenttia. Inderesin analyytikko ei silti osakkeen hintalapusta innostu.

Lentoyhtiön osakekurssista on sulanut alle puolessa vuodessa peräti 45 prosenttia. Inderesin analyytikko ei silti osakkeen hintalapusta innostu.

Finnairin kolmannen vuosineljänneksen tulos oli melko yllätyksetön. Finnairin vertailukelpoinen liiketulos jäi heinä-syyskuussa hieman yli 108 miljoonaan euroon heinä-syyskuussa. Kannattavuus laski viime vuodesta, sillä vuosi sitten liiketulosta syntyi lähes 119 miljoonaa euroa. Tulos oli kuitenkin hieman analyytikoiden 104 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoitto-odotusta korkeampi.

Osakekohtainen tulos oli kolmannella kvartaalilla 0,60 euroa, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan tulos per osake syntyi 0,71 euroa. Osakekohtainen tulos nousi täsmälleen analyytikoiden 0,60 euron odotuksiin.

Liikevaihto oli heinä-syyskuussa 801 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella liikevaihtoa syntyi 735 miljoonaa. Analyytikot odottivat myös 801 miljoonan euron myyntiä.

Polttoainekulut rasittivat tulosta

Toimitusjohtajan sijainen, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä kertoi tulosraportissa, että kotimaan poikkeuksellisen lämmin kesä hidasti matkakysynnän kasvua etenkin heinä- ja elokuussa, Myöhemmin liikenne kärsi viiveistä ja peruutuksista, jotka johtuivat sekä Aasian taifuuneista että varamoottoreiden heikosta saatavuudesta katsauskaudella. Peruutukset hidastivat puolestaan matkustajatuottojen ja lisämyynnin kasvua.

Vähähyypän mukaan Euroopan-liikenteen nopea kapasiteetin kasvu johti väliaikaiseen epätasapainoon kauko- ja lähiliikenteen kapasiteettien välillä, mikä yhdessä kiristyneen kilpailun kanssa painoi Euroopan-liikenteen matkustajatäyttöasteita ja yksikkötuottoja. Eniten tuloskehitystämme rasitti kuitenkin se, että polttoainekulut nousivat lähes kolmanneksella vertailukaudesta.

Varmistaaksemme kannattavan kasvun jatkumisen keskittyy Finnair jatkossa uudistuksiin, jotka samanaikaisesti lisäävät toiminnan tehokkuutta, kasvattavat liikevaihtoa ja parantavat asiakaskokemusta. Finnair ottaa myös käyttöön uusia teknologioita, jotka tehostavat kaikkia prosesseja.

Tulosohjeistus oli negatiivinen signaali

Finnair alensi ennusteistaan koko vuoden tuloksesta. Yhtiö arvioi kansainvälinen lentoliikenteen kasvavan edelleen ja kilpailu lisääntyy Finnairin päämarkkina-alueilla. Samalla lentopetrolin hinnan tuntuva nousu lisää kustannuksia.

Finnair arvioi tulosraportissaan, että sen kapasiteetti kasvaa yli 15 prosenttia vuonna 2018. Matkustajamäärän odotetaan kasvavan 12 – 13 prosenttia ja liikevaihdon noin 10 – 11 prosenttia vuonna 2018.

Vertailukelpoinen liiketulos vuonna 2018 jää Finnairin mukaan jonkin verran edellisvuoden 170 miljoonasta eurosta. Aiemmin heinäkuussa lentoyhtiö arvioi, että sen vertailukelpoinen liiketulos vuonna 2018 on suunnilleen edellisvuoden tasolla, jos polttoaineen hinta ja valuuttakurssit säilyvät nykyIsellä tasollaan eikä markkinaympäristössä tapahdu merkittäviä muutoksia.

Finnairin kolmannen vuosineljänneksen raportin kokonaiskuva jäi pettymyksen puolelle, arvioi Inderesin analyytikko Antti Viljakainen. Pettymyksen tuotti eteenkin yhtiön näkymien päivitys, koska yhtiö laski kuluvan vuoden tulosohjeistustaan hieman eivätkä kommentit kilpailudynamiikan kehityksestä olleet erityisen rohkaisevia.

Tulosohjeistusmuutos oli Inderesin mielestä selkeä negatiivinen signaali.

”Kilpailu vaikuttaakin olevan yhä kiristymään päin etenkin Euroopan reiteillä ja tässä viitekehyksessä yhtiön on vaikea kompensoida suojatun polttoaineen hinnan nousua nostamalla lippujen hintoja. Näistä syistä tarkastimme ensi vuoden oikaistun liikevoiton ennusteitamme alaspäin 7-8 % ja odotamme yhtiön tuloksen pysyvän laskukäyrällä ainakin ensi vuoden ensimmäisen puoliskon ajan (2019e: oik. EBIT 139 MEUR)”, Viljakainen toteaa.

Arvostustaso ei houkuttele

Rajusta kurssilaskusta huolimatta lentoyhtiön osakkeen arvostustaso ja hinta ei vaikuta edelleenkään erityisen houkuttelevalta Inderes-analyytikon silmissä.

”Finnairin ennusteidemme mukaiset operatiiviset P/E-luvut vuosille 2018-2019 ovat 8x ja 10x, kun taas oikaistut EV/EBITDAR-kertoimet ovat noin 4x. Jälkimmäisellä mittarilla yhtiö on arvostettu jo keskipitkän aikavälin mediaaninsa alapuolelle ja pidämme osakkeen absoluuttista arvostusta kokonaisuutena melko neutraalina. Suhteellisesti Finnair on kuitenkin yhä preemiohinnoiteltu parhaan vertailukelpoisuuden antavalla P/E-luvulla. Näin ollen tuloskertoimien kokonaiskuva ei nouse vielä huomattavan houkuttelevaksi varsinkin, kun huomioidaan viime aikoina yleisiin arvostustasoihin kohdistunut paine.”

Viljakaisen mukaan tasepohjainen arvostus on kuitenkin jo varsin maltillinen – P/B-kerron on 0,8x. Osinkotuotto hyvällä 4,5 prosentin tasolla, mutta laskevaan tulostrendiin nämäkään tekijät eivät vielä houkuttele tarttumaan, Viljakainen toteaa.

Inderes laski Finnairin tavoitehinnan 6,50 euroon aikaisemmasta 7,25 eurosta lähivuosien negatiivisia ennustemuutoksia heijastellen. Suositus säilyy vähennä-tasolla, koska arvostuksen kokonaiskuva on Inderesin mielestä vuoden tähtäimellä suhteellisen neutraali.

Thomson Reutersin tietokannan mukaan kuudesta Finnairia seuraavasta analyytikosta yksi antaa lisää-suosituksen, neljän suositus on pidä ja ja yhden eli Inderesin suositus on vähennä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös