Makrotalous

Yhdysvaltojen kauppataseen alijäämä nousi jälleen

kauppatase USA tuonti vienti

Tuoreet kauppatilastot ovat mollivoittoisia uutisia protektionismiin ryhtyneelle presidentti Trumpille.

Ennätyksellisen korkea tuonti ajoi Yhdysvaltojen kauppataseen alijäämän paisumiseen jo kolmatta kuukautta peräkkäin. Kauppataseen alijäämä Kiinaan ja Meksikoon nousi uuteen ennätykseen.

Kauppaministeriö kertoi perjantaina, että viennin ja tuonnin erotus nousi 53,2 miljardiin dollariin elokuussa. Heinäkuussa erotus eli kauppataseen alijäämä oli ollut 50 miljardia dollaria. Elokuun alijäämä oli korkein sitten viime helmikuun.

Tuonti Yhdysvaltoihin nousi 0,6 prosenttia ennätykselliseen 262,7 miljardiin dollariin. Vienti sen sijaan laski 0,8 prosenttia 209, 4 miljardiin.

Kauppatase lasketaan vähentämällä maan tavaraviennin arvosta tavaratuonnin arvo. Jos tuonti on paljon suurempaa kuin vienti eli kauppatase on alijäämäinen. Kauppatase muodostuu tavaroiden ja palveluiden taseista. Pelkästään tavaroiden viennin ja tuonnin erotus oli peräti 76,7 miljardia alijäämäinen. Palveluiden osalta USA vienti ylitti tuonnin ja palveluiden osalta tase oli ylijäämäinen 23,5 miljardia.

kauppataseen alijäämä USA

Kauppataseen alijäämän kasvu on pettymys presidentti Trumpin tullipolitiikalle. Presidentti on yrittänyt tuontitullien avulla saada käännettyä kauppataseen alijäämään laskuun. Kiinaan kohdistetut tuontitullit eivät ainakaan vielä ole tehonneet, sillä hyödykeviennin ja -tuonnin alijäämä suhteessa Kiinaan nousi uuteen ennätykseen, 38,6 miljardiin dollariin. Kasvua alijäämässä tuli elokuussa 4,7 prosenttia.

Tosin elokuun viennin ja tuonnin luvuissa ei vielä näy tuoreimmat Kiinaa vastaan asetetut tuontitullit.

Ekonomistien mukaan kauppataseen alijäämän kasvu johtuu Yhdysvaltojen noususuhdanteesta ja alhaisesta säästämisasteesta. Noususuhdanne ja korkea kotitalouksien kulutus lisäävät tuontihyödykkeiden kysyntää.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodassa panokset kovenivat rajusti syyskuussa, kun USA:n presidentti kertoi hallintonsa asettamista uusista tulleista.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi tiedotteessaan, että uudet tuontitullit tulevat voimaan syyskuun 24. päivänä. USA asettaa kiinalaistuotteille kymmenen prosentin tariffit, jotka kestävät tämän vuoden loppuun saakka.

Trump myös varoitti Kiinaa vastatoimista.

”Jos Kiina asettaa joitakin viljelijöitämme tai muita toimialoja kohtaan suunnattuja vastatoimia, siirrymme välittömästi kolmanteen vaiheeseen, mikä tarkoittaa noin 267 miljardin dollarin lisätulleja tuontituotteille”, presidentti uhosi.

Näitä tulleja aiemmin Yhdysvallat oli jo asettanut tulleja tuotteille, joita tuodaan Kiinasta 50 miljardin dollarin arvosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös