Oma talous

Paljonko opiskelijan kannattaa ansaita työtuloja?

Liian suuret työtulot alentavat opintorahaa ja yleistä asumistukea. Veronmaksajain keskusliiton ekonomisti laski opiskelijan optimaaliset työtulot kuukaudessa.

Opintojensa ohessa töitä tekevän korkeakouluopiskelijan on hyvä suunnitella tulonsa tarkasti. Vuoden 2018 vero- ja tukijärjestelmän puitteissa opiskelijan kannattaa mitoittaa kuukausittainen työtulonsa keskimäärin 800-1000 euroon.

Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton ekonomistin Janne Kalluisen tekemästä selvityksestä Korkeakouluopiskelijan tulot ja verotus 2018.

Selvityksessä tarkastellaan korkeakouluopiskelijan käytettävissä olevia tuloja eri työtulojen tasoilla suurimmissa korkeakoulukaupungeissa. Työtulojen lisäksi laskelmissa huomioidaan verotus, opintoraha ja asumistuki. Asumistuen määrä on arvioitu laskelmissa keskiarvotulon mukaan.

Korkeammilla työtuloilla käytettävissä olevat kokonaistulot kasvavat hitaammin, koska opintoraha ja yleinen asumistuki pienenevät samanaikaisesti. Samalla myös verotus kiristyy.

Laskelmien mukaan korkeakouluopiskelijan asumistuki alkaa vähitellen pienentyä noin 10 000 euron (833 e/kk) ja sitä suuremmista vuotuisista työtuloista. Noin 12 000 euron (1 000 e/kk) vuosityötuloista opiskelijan opintorahan määrä alkaa pienentyä, minkä ohella myös verotus alkaa kiristyä vaiheittain.

Kun vuotuiset työtulot ylittävät noin 14 000 euroa (1 167 e/kk), käytettävissä olevat tulot kasvavat enää hyvin hitaasti, kun etuudet pienenevät ja verotus kiristyy yhä enemmän.

”Noin 14 000 euron vuotuisten työtulojen jälkeen käytettävissä olevat tulot kasvavat lisätienesteistä enää hyvin vähän. Tällöin opiskelijan on järkevää pohtia, olisiko opintojen nopeuttamisesta enemmän hyötyä kuin työnteosta”, Kalluinen toteaa.

Ripeä valmistuminen on opiskelijalle taloudellisesti järkevää.

Kalluisen mukaan määräajassa valmistunut korkeakouluopiskelija voi kuitata osan opintolainastaan opintolainahyvityksen tai opintolainavähennyksen ansiosta. Näillä kannustimilla opiskelija voi saada itselleen tuhansien eurojen hyödyn, kun lainapääomaa ei tarvitse käytännössä maksaa kokonaan takaisin.

Opintolainahyvityksen enimmäismäärä on tutkinnosta ja kokonaislainamäärästä riippuen 3 320 – 7 640 euroa. Summa lyhennetään opiskelijan lainapääomasta. Esimerkiksi 12 500 euron opintolainasta voi yliopistosta maisteriksi määräajassa valmistuva saada opintolainahyvitystä 4 000 euroa.

”Opintolainahyvitys on mainio porkkana korkeakouluopiskelijalle. Lainalla voi helpottaa toimeentuloa, mutta myös jouduttaa valmistumista, kun työajan käyttääkin opintoihin”, Kalluinen tähdentää.

Korkeakouluopiskelijan saama opintorahan määrä on sidottu muun muassa työtuloihin ja yleinen asumistuki puolestaan sekä opintorahaan että työtuloihin. Näiden ohella opiskelija maksaa tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja.

Opintolainaan kohdistuvien etuuksien tarkoituksena on kannustaa korkeakouluopiskelijaa edistämään opintojaan ja valmistumaan aikaisemmin, mikä mahdollistaa ripeämmän siirtymisen työelämään. Valmistuminen ja päätoimisen opiskelun vaihtuminen työntekoon onkin todennäköisesti taloudellisesti paras ratkaisu opiskelijalle itselleen, Veronmaksajien selvityksessä todetaan.

Lue lisää selvityksestä täältä.

Kommentoi
Ylös
>