Makrotalous

Ekonomisti: Talouskasvu maltillistuu, korot nousevat maltillisesti

Suomen talouskasvu maltillistuu ensi vuonna ja talous kasvaa 1,7 prosenttia, arvioi S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen.

Suomen talouskasvu maltillistuu ensi vuonna ja talous kasvaa 1,7 prosenttia, arvioi S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen.

Suomen talous siirtyy vuoteen 2019 rauhallisissa tunnelmissa. S-Pankin uuden talousennusteen mukaan talouskasvu hidastuu ensi vuonna mutta säilyy yhä mukiinmenevänä.

”Maailmanloppua ei ole tulossa, eikä taantuma ole näköpiirissä. Kasvu jatkuu hitaampana mutta sinänsä kohtuullisena”, pääekonomisti Timo Hirvonen S-Pankista kertoo.

Hirvosen ennusteen mukaan kasvun moottorina toimivat tavalliset suomalaiset perheet, joiden ennakoidaan kuluttavan rahaa tavaroihin ja palveluihin lähes entiseen malliin ensi vuonna.

”Kulutuksen kasvua tukevat palkankorotukset ja työllisyyden lisäys. Yritysten vienti ja investoinnit kehittyvät sen sijaan rauhallisemmin.”

S-Pankin talousennusteen mukaan Suomen talous kasvaa ensi vuonna 1,7 prosenttia ja vuonna 2020 1,7 prosenttia.

Pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi, että asuntojen hinnat kehittyvät rauhallisesti mutta hintaerot eri alueiden välillä jatkuvat ennallaan.

”Isompi muutos tapahtuu siinä, että lyhyet markkinakorot alkavat nousta asteittain.”

S-Pankki ennakoi, että asuntolainoissa suosittu 12 kuukauden Euribor-korko on 0,20–0,30 prosentin haarukassa ensi vuoden lopussa ja 0,60–0,80 prosentin haarukassa vuoden 2020 lopulla.

Korkojen nousu lisää lainanhoitokuluja. Esimerkiksi 100 000 euron annuiteettimuotoisessa asuntolainassa, jossa laina-aika on 20 vuotta, 0,8 prosenttiyksikön koronnousu kasvattaa lainanhoitokuluja vajaalla 40 eurolla kuukaudessa.

Hirvonen kuitenkin muistuttaa, että rakenteelliset tekijät ja suhdannetekijät pitävät huolen siitä, etteivät korot nouse kuluvan korkosyklin huipulla yhtä korkeiksi kuin aiemmissa sykleissä.

S-Pankin talousennusteen mukaan suurimmat riskit maailmantalouden näkymille muodostavat Yhdysvaltojen keskuspankin (Fed) kiristyvä rahapolitiikka, protektionismin nousu ja poliittinen epävarmuus. Rahapolitiikan kiristyminen on ollut tavallisin taantuman aiheuttaja johtavissa teollisuusmaissa (G7) 1960-luvulta lähtien.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Kommentoi
Ylös
>