Yritysuutiset

Bittium nousi voitolliseksi – analyytikko pettyi yhtiön tulosnäkymien arvioon

Tietoliikenneratkaisujen tarjoaja Bittium paransi tulostaan selvästi viime heinä–joulukuussa.

Yhtiön liikevoitto puolivuotiskaudella oli 3,7 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin liikevoitto oli 3,4 miljoonaa euroa tappiollinen. Osakekohtainen tulos nousi 0,135 euron edellisvuoden0,066 euron tappiosta.

Liikevaihto kasvoi selvästi. Liikevaihto oli puolivuotiskaudella 34,5 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella vuotta aiemmin liikevaihto oli 24,5 miljoonaa euroa.

Bittiumin vuoden 2018 toinen vuosipuolisko oli hyvin vahva, kommentoi toimitusjohtaja Hannu Huttunen.

”Tuotepohjaisen liikevaihdon osuus yli kaksinkertaistui ja oli 19,0 miljoonaa euroa, mikä oli 9,8 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna vastaavana ajankohtana. Tähän vaikutti ennen kaikkea taktiseen tiedonsiirtoon tarkoitettujen järjestelmien ja biosignaalien mittaamiseen ja monitorointiin tarkoitettujen tuotteiden toimitukset”, Huttunen toteaa.

Vuoden 2018 aikana yhteistyö Suomen Puolustusvoimien kanssa vahvistui Huttusen mukaan entisestään.

”Puolustusvoimat tilasivat keväällä taktiseen tiedonsiirtoon tarkoitetun Bittium Tactical Wireless IP Network™ (TAC WIN) -ohjelmistoradiojärjestelmän tuotteita 14,3 miljoonalla eurolla. Tilaus oli osa aiemmin Suomen Puolustusvoimien kanssa tehtyä puitesopimusta. Syksyllä allekirjoitimme puitesopimuksen Puolustusvoimien kanssa taktisten Bittium Tough Comnode™ -päätelaitteiden ja niihin liittyvien lisävarusteiden hankinnasta, enimmäisarvoltaan 8,3 miljoonaa euroa. Vuoden lopussa allekirjoitimme merkittävän sopimuksen Puolustusvoimien kanssa uusien Bittium Tough SDR™ -käsi- ja ajoneuvoradioiden, sekä niihin liittyvien lisävarusteiden hankinnasta”, Huttunen listaa.

Huttusen mukaan vuosi 2018 oli merkittävä vuosi Bittiumin taktisen tiedonsiirron tuoteportfoliolle myös kansainvälisestä näkökulmasta.

”Saimme ensimmäisen ison ulkomaille suuntautuneen taktisen tiedonsiirron kaupan, kun itävaltalainen yhteistyökumppanimme Kapsch Business AG voitti Itävallan puolustusministeriön kilpailutuksen Itävallan puolustusvoimien uudesta taktisesta tiedonsiirtojärjestelmästä.”

Bittium arvioi vuoden 2019 liikevaihdon kasvavan vuoden 2018 vajaasta 63 miljoonasta eurosta. Yhtiö odottaa liiketuloksen olevan parempi kuin vuonna 2018, jolloin liikevoitto oli 2,8 miljoonaa euroa.

Johtuen tuotetoimitusten painottumisesta vuoden jälkimmäiselle puoliskolle, vuoden 2019 liiketuloksen kertymisen arvioidaan edellisen vuoden tapaan painottuvan vuoden toiselle vuosipuoliskolle. Lisäksi vuoden 2019 liikevoiton tasoa rasittavat vuonna 2017 aloitetut merkittävät panostukset omiin tuotteisiin ja tuotealustoihin.

Hyvästä tuloskehityksestä huolimatta osinko on puolittumassa edellisvuodesta.

Bittiumin hallitus ehdottaa, että vuodelta 2018 jaetaan osinkoa 0,05 euroa osakkeelta, joka on noin puolet tilikauden tuloksesta. Lisäksi hallitus ehdottaa lisäosinkoa 0,10 euroa osakkeelta, eli yhteensä 0,15 euroa osakkeelta. Vuodelta 2017 yhtiö jakoi 0,30 euron osingon osaketta kohti.

Bittiumin toisen vuosineljänneksen tulos oli vahva, ylittäen hieman Inderesin tulosennusteen. Vuoden 2019 ohjeistus kuitenkin jätti paljon tilaa myös pettymyksille, kommentoi Bittiumin tulosraporttia Inderesin analyytikko Juha Kinnunen.

Lisäksi negatiiviselle puolelle kääntyy Kinnusen mukaan se, että yhtiö leikkasi osinkoehdotuksensa puoleen aiemmasta.

”Tämä oli meille yllätys, sillä laskelmiemme mukaan yhtiö olisi hyvin voinut pitää korkeamman osingon raskaan investointikauden lähestyessä kuitenkin loppuaan”, Kinnunen toteaa.

Osakkeeseen on analyytikon mukaan hinnoiteltu voimakkaita tuloskasvuennusteita, mitä vaisu ohjeistus ei tue.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös