Kumppaniblogit

Listautumisbuumi kertoo osakemarkkinoiden kuumentumisesta

Viime vuonna Helsingin pörssiin listautumisia nähtiin peräti 12 kappaletta. Vuonna 2017 Helsingin pörssissä koettiin 2000-luvun listautumisennätys 13 listautumisella vuoden aikana.

Viime vuosina sijoittajat ovat saaneet nauttia yritysten listautumisbuumista niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Listautumisbuumi sai aikaan erikoisiakin listautumisia ja nämä listautumiset ovat olleet enemmän tai vähemmän onnistuneita: Esimerkiksi viime helmikuussa listautuneen Admicomin osake on noussut antihinnasta 155 prosenttia, kun taas viime huhtikuussa listautuneen Enersensen osake on laskenut antihinnasta 36 prosenttia.

Syksyn 2018 kasvanut volatiliteetti vähensi listautumishalukkuutta Euroopassa sekä Yhdysvalloissa, mutta toistaiseksi näyttää siltä, että sijoittajille on luvassa uusia listautumisia vielä tänäkin vuonna. Osakemarkkinoiden heilunta ei näytä pelottavan uusia listautumiskandidaatteja enää, sillä jo vuoden tässä vaiheessa ohjelmistoyhtiö LeadDesk on listautumassa First North Finland-markkinapaikalle ensimmäisenä kotimaisena listautujana kuluvalle vuodelle.

Yhtiöt listautuvat pörssiin kerätäkseen rahoitusta. Mikäli yhtiö ajattelee osakkeidensa olevan houkuttelevia ja mahdollisesti sijoittajien suosiossa, listautuminen antaa yhtiölle yhden tavan kerätä rahoitusta liiketoimintansa pyörittämiseen tai kasvattamiseen.

Listautuminen on houkutteleva vaihtoehto siinä vaiheessa, kun osakemarkkinat ovat sijoittajien suosiossa ja pääomaa liikkuu osakkeissa paljon. Mikäli useampi yhtiö listautuu lyhyen ajan sisään, kyseiset yhtiöt uskovat sijoittajien halukkuuteen sijoittaa yhtiöön. Etenkin alhaisen korkotason vallitessa suurempi osa sijoittajista haluaa sijoittaa nimenomaan osakemarkkinoille saadakseen varoilleen tuottoa vaihtoehtoisten sijoituskohteiden puutteessa. Alhainen korkotaso ajaa itsestään enemmän sijoittajia ja enemmän pääomaa osakemarkkinoille. Tällainen tilanne vuorostaan voi johtaa yhtiöiden arvostusten paisumiseen ja osakemarkkinoiden ylikuumenemiseen.

Kasvanut listautumishalukkuus kertoo samalla myös osakemarkkinoiden kuumentumisesta. Mikäli osakkeiden kysyntä on yleisesti kova, yhtiö hyötyy yleisestä markkinatilanteesta. Osakkeet menevät kaupaksi ja yhtiön rahoitus järjestyy.

Listautuvatko yhtiöt hyötyäkseen maniasta osakemarkkinoilla? Mania on harvemmin johtanut hyviin lopputuloksiin.

Osakemarkkinoilla ei ole kyse yhtiöiden fundamenteista vaan psykologia on markkinoilla aina läsnä. Osakkeiden arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan lain perusteella, joten kysytyt ja suositut osakkeet menevät ylöspäin ja epäsuositut osakkeet alaspäin. Mikäli listautuva yhtiö osaa myydä tarinansa oikein, osakkeet ovat varmasti sijoittajien suosiossa. Ainoastaan aika näyttää paljastuuko yhtiön kasvutarina Admicomin vai Enersensen tapaiseksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös