Etsitkö uutta työpaikkaa? Poimi tästä vinkkejä työhakuun.
Työnhaku voi tuntua täysipäiväiseltä työltä. Hyvän CV:n laatiminen ja työhaastatteluihin valmistautuminen vaatii taitoja, pitkäjänteisyyttä ja kokemusta. Pikkutarkkuus kuitenkin palkitaan. Rekrytointikonsultti Reija Rantala kertoo, että tosissaan olevan työhakijan huomaa jo työhakemuksesta.
Kokosimme kasaan listan, josta voit löytää uusia näkökulmia työnhakuun.
Aloita puhtaalta pöydältä
Aloita työnhaku puhtaalta pöydältä. Kirjoita ylös vahvuutesi, heikkoutesi, mistä töistä nautit ja mitä haluaisit todella tehdä työksesi. Minkälaisessa yrityksessä näet itsesi, mitkä asiat työpaikalla ovat sinulle tärkeitä, paljonko toivoisit palkkaa ja minkälaisen esimiehen ja työtiimin haluaisit?
Tutki puoleensavetävien yritysten verkkosivuja ja heidän olemassa olevia tai vanhoja työilmoituksia; kirjoita ylös minkälaista työntekijää luulet heidän etsivän, minkälainen heidän yrityskulttuuri on ja mitä he odottavat hakijalta?
Olet motivoituneempi, kun tiedät selkeästi mihin olet tähtäämässä.
Verkostot, verkosto ja verkostot
Nykypäivänä puhutaan paljon verkostojen tärkeydestä ja sama pätee myös työnhaussa.
”Nykypäivänä iso osa työpaikoista ei ole auki missään portaaleissa, vaan monet työpaikat menevät muuta kautta”, muistuttaa Rantala.
Kyselyjä kannattaa lähettää moneen paikkaan ja kasvattaa omia verkostoja. Kerro perheelle, ystäville ja vanhoille kollegoille, että etsit töitä.
Joskus siis kannattaa mainita tutun tutulle, että etsii töitä, sillä koskaan ei voi tietää minkä nurkan takana seuraava työpaikka on.
Ole organisoitunut
Pidä muistiinpanoja tai tee yksinkertainen Excel-taulukko hakemista työpaikoista. Kirjaa ylös päivämäärät, yhteyshenkilöt ja työrooli, jotta pysyt kartalla, mitä paikkoja olet hakenut.
Houkuttele työnantaja luoksesi
Yritä uusia työnhakukanavia. Mitä jos laatisit itsellesi upeat kotisivut? Verkkosivujen laatiminen on nykyään vaivatonta, esimerkiksi Squarespace-palvelun kautta.
LinkedIn-profiili kannattaa laittaa kuntoon ja siihen kannattaa suhtautua kuin ansioluetteloon. Panosta profiilikuvan ja taustakuvan laatuun, esitä työkokemuksesi ja osaamisesi selkeästi, kasvata verkostoja, lisää avainsanoja, liity ryhmiin ja älä unohda tiivistelmää, jolla voit myydä taitojasi muutamalla ytimekkäällä lauseella. Muista tarkistaa kirjoitusvirheet!
Oma asenne palkitaan
Älä ole itsellesi liian ankara. Jos töitä on hakenut pidemmän ajan, homma voi alkaa tuntua puuduttavalta. Vaikka et tulisi valituksi useaan työpaikkaan, se ei tarkoita sitä, että sinussa olisi jotain vikaa. Pysy positiivisena, äläkä ota hylkyjä henkilökohtaisesti. Nämä työpaikat eivät selkeästi olleet tehty sinua varten, siirrä katse tulevaisuuteen ja iske uusi mato koukkuun.
Ansioluettelo ja työhakemus edustuskuntoon
Ansioluettelo ja työhakemus ovat edelleen tärkein osa työnhakua, ja niitä kannattaa lähettää moneen paikkaan. Laatu on kuitenkin tärkeämpää kuin määrä.
Jos työhaastatteluja ei ala kuulua, ansioluetteloa ja työhakemusta kannattaa käydä läpi kriittisellä silmällä.
Rantalan mukaan hyvän työhakemuksen ja ansioluettelon tunnistaa näistä asioista:
- Hyvä ansioluettelo esittää relevantit asiat ytimekkäästi, selkeästi ja on pituudeltaan maksimissaan kaksi sivua. Jos takana on hyvin pitkä työkokemus, kannattaa keskittyä viimeisimpiin vuosiin tai työrooleihin, jotka liittyvät olennaisesti haettavaan työpaikkaan.
- Ansioluettelossa esitetään aukoton työhistoria, ja jos on aukkoja niitä avataan työhakemuksessa. Syitä voi olla esimerkiksi äitiysloma, opinnot tai työttömyys.
- Ansioluettelossa esitettävästä työkokemuksesta käyvät ilmi edelliset työroolit, yrityksen nimi, pieni kuvaus työtehtävistä sekä yrityksen toiminnasta. Ylimmäisenä viimeisin työpaikka.
- Liitteenä on asiallinen valokuva.
- Ansioluetteloon voi lisätä tietoja harrastuksista, varsinkin jos ne kuvaavat intohimoa tiettyyn alaan.
- Työhakemukseen kannattaa liittää konkreettisia esimerkkejä omista vahvuuksista ja työtehtävistä, joissa vahvuudet tulevat esille.
- Työhakemus on räätälöity ja hakemuksesta käyvät ilmi mitä työpaikkaa haetaan, miksi hakija hakee paikkaa ja olisi hyvä kyseisessä työroolissa. Esitä aidosti kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaan!
Kysy itseltäsi, palkkaisitko sinä itsesi työhakemuksen perusteella?
Duunitorilta löytyy työhakemuksen mallipohjia, joista voi tarkistaa, onko oman hakemuksen pohja asiallisen näköinen.
Tsekkaa myös Duunitorin esittämä muistilista hyvän työhakemuksen laatimiseen:
- Aloita vahvasti
- Ole omaperäinen
- Ole kohtelias ja ystävällinen
- Älä kerro epäolennaisia asioita
- Muista myydä oma osaamisesi
- Älä toista samoja asioita kuin ansioluettelossa
- Tarkista kirjoitusvirheet.
Lue myös: Rekrytointikonsultin parhaat neuvot työnhakuun.