Markkinakommentit

Nordean strategi: EKP yllätti markkinat

Euroopan keskuspankin näkemykset euroalueen talouskehityksestä ovat muuttuneet aiempaa varovaisemmiksi.

Keskuspankki piti viime viikolla vuoden toisen korkokokouksensa. EKP:n kokouksen antia voidaan pitää hienoisena yllätyksenä, arvioi Nordean sijoitusstrategi Ville Korhonen Nordean viikkokatsauksessa.

”Keskuspankin näkemykset talouden ja inflaation kehityksestä tänä vuonna muuttuivat aimo annoksen varovaisemmiksi. EKP odottaa euroalueen talouden kasvavan tänä vuonna 1,1 %:n vauhdilla, kun joulukuun ennusteissa kasvuvauhdiksi arvioitiin vielä 1,7 %. Inflaatioennuste tälle vuodelle laskettiin 1,2 %:in joulukuun ennusteluvusta 1,6 %”, Korhonen toteaa.

Odotetun inflaation arvioidaan siis jäävän selvästi EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoitteen alapuolelle.

Uudet ennusteluvut olivat Korhosen mukaan siinä määrin heikkoja, että EKP päätti toimia.  Ohjauskorot pysyvät ennallaan, mutta pääjohtaja Mario Draghi kertoi tiedotustilaisuudessa, että ensimmäisten koronnostojen mahdollinen ajankohta on siirtynyt tämän vuoden syksystä ensi vuoden puolelle. Lisäksi EKP tulee jälleen tarjoamaan pankeille pidempiaikaisia luottoja erittäin edullisella korolla.

Korhosen mukaan näiden luottojen tarkoituksena on varmistaa, että euroalueen pankkien luotonanto pysyy niin vilkkaana kuin vain mahdollista. Kotitalouksille keskuspankin linjaus tarkoittaa jatkossakin matalia lainakorkoja. Korkosijoittajille linjaus on vähemmän mieluisa.

”Euroalueen korot pysyvät siis matalalla pitkälle tulevaisuuteen. Tämä on hyvä asia asuntovelalliselle, mutta sijoittajalle se tarkoittaa sitä, että korkomarkkinoiden tuotot tulevat pysymään vaatimattomina myös jatkossa”, Korhonen toteaa.

Kommentoi
Ylös
>