Markkinakommentit

Helsingin pörssin tuloskasvu hyytyi

Kotimaisten yhtiöiden viime vuodesta jäi kokonaisuudessaan vaisu kuva, arvioi Inderesin analyytikko.

Helsingin pörssin loka-joulukuun tuloskausi sujui pääosin siedettävästi, mutta Inderesin odotuksiin tuloskasvu ei edelleenkään yltänyt ja keskimääräinen tuloskasvu hyytyi edelleen, toteaa Inderesin analyytikko Juha Kinnunen. Tuloksiin kohdistui kustannuspaineita.

”Liikevaihdon kasvu oli keskimäärin edelleen voimakasta, mutta kannattavuudet olivat paineessa koko vuoden 2018 ajan kustannusinflaation takia. Tilinpäätöksien yhteydessä ohjeistukset ovat erityisen kriittisiä, ja alkaneelle vuodelle näkymät olivat pääosin odotettuja: näkymät olivat varovaisen positiivisia”, Kinnunen toteaa Inderesin artikkelissaan.

Osakkeiden yleinen arvostustaso on Kinnusen mielestä kohtuullinen suhteessa historiaan, mutta selvästi positiivinen tuotto-odotus vaatii taakseen tuloskasvua ja suurien riskien purkamista ilman suurempia ongelmia. Keskuspankit toimivat kuitenkin kurssilaskun takalautana, sillä niiden toimet rajoittavat laskua ja ne vaikuttavat olevan valmiina elvyttämään, kun maailmantalous yskähtelee.

Kinnusen mukaan kotimaisten pörssiyhtiöiden kannattavuudet eivät kehittyneet vuoden aikana positiivisesti.

”Seuraamamme yhtiöjoukon kertaeristä oikaistun liikevoiton mediaanikasvu oli Q4:llä vain 1,4 %:n tasolla, mikä jäi selvästi ennustamamme 5,2 %:n alapuolelle. Tuloskasvun huolestuttavaan laskevaan trendiin ei siis saatu käännettä myöskään Q4:llä. Koko vuoden 2018 operatiivinen tulosparannus jäi vain noin 1,8 %:n prosentin tasolle, mikä on selkeä pettymys suhteessa vuoden 2018 alussa vallinneeseen erittäin positiiviseen talousnäkymään.”

Analyytikon mukaan kokonaisuudessaan vuoden 2018 tuloskehityksestä Helsingin pörssissä jäikin vaisu kuva.

Kinnunen käy myös läpi tärkeimpien Helsingin pörssin toimialojen tilanteen.

IT-sektoria riivaa Kinnusen mukaan kiristyvä osaajapula, joka rasittaa monien firmojen kasvua. Sektori on edelleen selkeä kasvusektori, koska asiakkaiden puheet digitalisaatiosta muuttuvat yhä useammin myös konkreettisiksi investoinneiksi. Viime vuoden viimeisellä tulosneljänneksellä heikoista tuloksista kertoivat ne yhtiöt, joilla kasvun hallinta ja projektien hallinta on epäonnistunut. Tällaisia yhtiötä olivat Innofactor, Digia ja Vincit.

Konepajat saivat nauttia vahvoista tilauskannoista. Kinnusen mukaan saadut tilaukset ylittivät mediaanitasolla ennusteet noin 10 prosentilla ja vuoden alun vahva tilauskanta antaa monelle yhtiölle tukevan selkänojan vuodelle 2019.

”Kannattavuusmielessä Q4 oli suunnilleen odotusten mukainen. Näkymissä vuodelle 2019 kommentit olivat odotetusti varsin varovaisia, vaikka yleistaso oli edelleen suhteellisen positiivinen”, Kinnunen toteaa konepajoista.

Metsäyhtiöt raportoivat analyytikon mukaan absoluuttisesti varsin vahvoista tuloksista, mutta korkealla olleita odotuksia yksikään ei onnistunut ylittämään. Kommentit kuluvasta vuodesta olivat varovaisia.

Rakennussektorin yhtiöiden loka-joulukuun tulokset olivat puolestaan pääosin heikkoja ja lähes kaikilla Helsingin pörssin sektorin yhtiöllä vaikuttaa olevan omia yhtiökohtaisia haasteitaan.

Kuluttajasektorilla viime vuoden viimeinen tuloskausi sujui pääosin vertailukautta ja odotuksia paremmin. Kinnusen mukaan monissa toimintamaissa ennätystasoilla pyörineet kuluttajaluottamusindikaattorit ovat kuitenkin heikentyneet vuoden loppua kohti, mikä laskee vuoden 2019 kasvuodotuksia.

Finanssisektorin yhtiöt kärsivät selvästi loppuvuoden aikana pääomamarkkinan heikentymisestä ja sijoittajat saivat terveen muistutuksen sektorin syklisyydestä, Kinnunen summaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös