Kasvuosakkeet

Skandaalien keskelle joutuneen Facebookin osake nousukiidossa

Facebook varautuu mahdollisiin jättisakkoihin. Se ei sijoittajia näytä säikyttävän.

Heinäkuun lopulla naamakirjan osakekurssi kävi hetkellisesti yli 217 dollarissa, mutta romahti sen jälkeen yhdessä päivässä liki 20 prosenttia, mikä vastaa noin 110 miljardia dollaria firman markkina-arvosta. Tuolloin yhtiön vuoden 2018 toisen vuosineljänneksen tulos jäi odotuksia pienemmäksi. Facebookin osakekurssi laski Nasdaqissa lopulta 19,6 prosenttia, mikä on yhtiölle suurin luku koskaan yhden päivän aikana.

Odotuksia heikommasta tulosraportista alkoi Facebookin osakkeen lasku alhaisimmillaan aina 124 dollariin viime jouluna.

Sen jälkeen Facebookin osakekurssi on kivunnut ällistyttävän nopeasti nykyiseen 191 dollarin kurssinoteeraukseen. Neljässä kuukaudessa Facebookin markkina-arvo on kivunnut yli 54 prosenttia.

Facebookin tietosuojakäytännöt ovat aiheuttaneet toistuvasti negatiivista julkisuutta jättiyhtiölle. Viime vuonna paljastui, että teknologiajätti oli luovuttanut 87 miljoonan käyttäjän tietoja luvatta data-analyysiyhtiö Cambridge Analyticalle. Cambridge Analytics oli myynyt näitä tietoja muun muassa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjalle.

Skandaali paljasti Facebookin tietosuojan käytännöistä useita puutteita, joita viranomaiset nyt tutkivat.

Nyt puolestaan Irlannin yksityisyysviranomainen on käynnistänyt tutkinnan liittyen Facebookin vahinkoon, jonka seurauksena satojen miljoonien käyttäjien salasanat olivat vailla kunnollista suojausta. Irlannin viranomainen kertoi käynnistäneensä asiasta tutkinnan. Yhtiö on kertonut tekevänsä yksityisyysviranomaisen kanssa yhteistyötä ongelman selvittämiseksi.

Facebookia vastaan on tällä hetkellä käynnissä kymmenen muutakin tutkintaa, joissa selvitellään, ovatko yhtiön toimet rikkoneet Euroopassa noudatettavia tietosuojasäännöksiä.

Kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tulosraportti kuitenkin kertoo syyn, miksi Facebookin osakekurssi on jatkanut nousuaan negatiivisesta julkisuudesta huolimatta. Käyttäjämäärät ovat yhä kasvussa.

Teknologiajätillä oli maaliskuun lopussa liki 2,4 miljardia kuukausittain aktiivista käyttäjää, mikä oli kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuoden maaliskuun lopussa. Aktiivisten käyttäjien määrän kasvu oli odotettua kovempaa, sillä analyytikot odottivat 2,37 miljardia käyttäjää.

Päivittäin Facebookia käytti alkuvuonna 1,56 miljardia ihmistä, ja jos mukaan lasketaan Instagram, Whatsapp ja yhtiön muut palvelut, nousi päivittäisten käyttäjien määrä noin 2,1 miljardiin.

Myös yhtiön liikevaihto kasvoi vuodentakaisesta 26 prosenttia 15 miljardiin dollariin. Sekin ylitti odotukset. Analyytikoiden konsensusodotus liikevaihdolle oli vajaa 15 miljardia dollaria. Keskimääräinen liikevaihto per käyttäjä oli 6,42 dollaria, joka sekin oli hieman korkeampi kuin analyytikoiden odottama 6,39 dollaria per käyttäjä.

Käyttäjämäärät kasvoivat kaikkialla muualla paitsi Pohjois-Amerikassa, missä määrä on pysynyt lähes samana jo vuoden ajan. Euroopassakin kasvu on hidastunut. Muualla maailmassa kasvu yhä nopeana.

Käyttäjätietojensa väärinkäytökset ovat kuitenkin rokottaneet Facebookin tuloskuntoa. Yhtiö kertoi tulosraportissaan, että se on tehnyt tammi-maaliskuussa kolmen miljardin dollarin varauksen liittyen käynnissä olevaan Yhdysvaltojen kauppakomission tutkintaan.

Facebook varautuu siis mahdollisiin jättisakkoihin käyttäjätietojensa hyödyntämisestä, ja se olettaa sakkojen voivan nousta enimmillään jopa viiteen miljardiin dollariin.

Facebookin tammi-maaliskuun tulos romahti kustannusvarauksen vuoksi 51 prosenttia 2,4 miljardiin dollariin. Ilman sakkovaraumaa Facebookin tulos olisi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä jatkanut rivakkaa kasvua. Sijoittajien näkökulmasta mahdollinen sakko on vain kertaluontoinen kustannuserä, eikä se vaikuta yhtiön pitkän aikavälin tuloskasvun näkymiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös