Yritysuutiset

Nokia valahti odotusten vastaisesti tappiolle

Nokian toimitusjohtajan mukaan kilpailutilanne on kiristynyt.

Nokian vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto oli 5,1 miljardia euroa, kun se oli 4,9 miljardia euroa vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. Raportoitu liikevaihto oli 5,0 miljardia euroa vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä, kun se oli 4,9 miljardia euroa vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä.

Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ei-IFRS-liikevaihto laski yhden prosentin ja raportoitu liikevaihto laski kaksi prosenttia.

”Vankka liikevaihtomme kertoo koko tuotevalikoimamme kilpailukyvystä ja toimialan liiketoimintaympäristön parantumisesta. Kokonaisvaltaisen tuotevalikoiman strategiamme rakentaminen edistyy edelleen hyvin, ja asiakkaiden sitoutuminen on vahvaa kaikilla avainmarkkinoilla ja koko tuotevalikoimassamme”, yhtiö kertoo pörssitiedotteessaan.

Nokian mukaan 5G-ekosysteemin kehittyvästä valmiusasteesta johtuen se ei pystynyt ensimmäisellä vuosineljänneksellä tulouttamaan noin 200 miljoonan euron liikevaihtoa liittyen 5G-toimituksiin pääasiassa Pohjois-Amerikassa. Nokia odottaa voivansa tulouttaa liikevaihdon täysimääräisesti ennen vuoden 2019 loppua.

Yllättäen Nokian tammi–maaliskuun ei-IFRS liiketappio oli 59 miljoonaa euroa. Tappio tuli analyytikoille yllätyksenä, sillä Factsetin mukaan konsensusennuste odotti Nokialta 298 miljoonan euron ei-IFRS-liikevoittoa.

Kate-eroosio söi tulosta

Tappio syntyi Nokian mukaan ensisijaisesti pienemmän bruttokatteen vuoksi, jota tuloverotuotot verrattuna edellisvuoden vastaavan neljänneksen tuloverokuluihin osin tasoittivat. Nokian bruttokatteen lasku johtui pääasiassa Networks-segmentistä, johon Mobile Access liiketoiminnan laaja bruttokateprosentin eroosio vaikutti negatiivisesti.

Vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen raportoitu laimennettu osakekohtainen tulos oli miinuksella 0,08 euroa, kun se oli miinuksella 0,06 euroa vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä, ensisijaisesti pienemmän bruttokatteen vuoksi, jota nettovaikutukseltaan positiiviset rahoitustuotot ja -kulut, suuremmat tuloverotuotot ja alemmat toimintakulut osin tasoittivat.

Vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset pienenivät noin 1,1 miljardilla eurolla edelliseen neljännekseen verrattuna, ensisijaisesti heikon kausiluonteisuuden ja nettokäyttöpääoman muutosten vuoksi.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ei peitellyt tosiasioita.

”Vuoden 2019 ensimmäinen neljännes oli heikko Nokialle. Tämä vastasi näkymiämme, eikä muuta näkemystämme koko vuoden kehityksestämme. Olemme luottavaisia, että heikkoon tulokseemme vaikuttaneet tekijät tulevat helpottumaan loppuvuoden kuluessa. Vaikka kokonaisriskit ovatkin hienoisesti kasvaneet, havaitsemme yhä myönteistä kehitystä ja säilytämme koko vuotta koskevan ohjeistuksemme ennallaan”, Suri toteaa.

Suri kertoo, että Nokia odottaa liikevaihdon sekä liikevoittoprosentin paranevan merkittävästi vuoden edetessä.

”5G-liikevaihtomme odotetaan kasvavan jyrkästi – erityisesti vuoden jälkimmäisellä puoliskolla – 36 solmimamme kaupallisen 5G-sopimuksen ansiosta. Uskomme maailmanlaajuisten palveluiden kannattavuuden paranevan laajojen käyttöönottoprojektien vahvistaessa tilannettamme, IP-reititys on palannut vakaalle kasvu-uralle tuotejohtajuutemme ansiosta ja optiset verkot jatkavat pitkään jatkunutta kasvuaan.”

Nokian strategisilla painopistealueilla ohjelmistoliiketoiminnassa ja yritysasiakasliiketoiminnassa on myös tapahtunut hyvää kehitystä, minkä lisäksi Nokia vakaasti vahvan ja pitkällä aikavälillä kestävän lisensointiliiketoiminnan rakentamisessa, Suri vakuuttelee.

Kiristynyt kilpailutilanne

Surin mukaan hidas vuoden aloitus on yhtiölle riski. Lisäksi kilpailutilanne on kiristynyt hieman tietyissä asiakkuuksissa, kun eräät kilpailijat ovat omaksuneet aggressiivisemman lähestymistavan 5G:n käyttöönoton varhaisessa vaiheessa ja kun jotkut asiakkaat uudelleenarvioivat verkkotoimittajiensa toimintaa tietoturvariskien näkökulmasta.

”Tämä on luonut painetta lyhyellä aikavälillä, mutta tarjoaa mahdollisuuksia pidemmällä aikavälillä. Pidämme kiinni tasapainoisesta näkemyksestämme ja olemme valmiita tekemään harkittuja sijoituksia kohteisiin, jotka edustavat oikeaa kannattavuusprofiilia pidemmällä aikavälillä. Etenemme lisäksi hyvin aiemmin ilmoittamamme 700 miljoonan euron kustannussäästöohjelman toteuttamisessa.”

Nokia säilytti koko vuotta 2019 koskevan ohjeistuksemme ennallaan.

Yhtiö odottaa Nokian kassakehitykseen vuoden 2019 toisella neljänneksellä vaikuttavan vuoden 2018 suoriteperusteisten kannustinpalkkioiden maksun sekä neljännesvuosittaisen osingon. Nokia odottaa taloudellisen tuloksen paranevan merkittävästi vuoden 2019 jälkimmäisellä puoliskolla laajamittaisten 5G-verkkojen käyttöönottojen lisääntyessä tuntuvasti. 

Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen kommentoi Nokian tulosraporttia Twitterissä.

#Nokia Q1 oli ”erityisen heikko”, kuten yhtiö oli luvannut. Analyytikoilla oli vain vähän eri näkemys siitä, mitä erityisen heikko tarkoittaa”, Rautanen kirjoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös