Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinoiden raju kahtiajako – pääkaupunkiseutua lukuunottamatta asuntojen hinnat jatkavat laskua muualla Suomessa

Vanhojen osakeasuntojen hintaero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä kasvaa entisestään.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2018 huhtikuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla 1,7 prosenttia ja laskivat muualla maassa 1,7 prosenttia.

Ennakkotiedot sisältävät keskimäärin puolet lopullisista vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kaupoista.

Maaliskuuhun verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,7 prosenttia ja pysyivät muualla Suomessa maaliskuun tasolla.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat huhtikuussa suurista kaupungeista eniten Turussa, Oulussa ja Helsingissä.

Pääkaupunkiseudulla ero hintakehityksessä Espoon ja Vantaan sekä Helsingin välillä on viime aikoina voimistunut. Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat nousseet alkuvuonna Helsingissä noin 13 prosenttia, Espoossa ja Vantaalla noin 4 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat vuodesta 2015 nousseet jo 9,7 prosenttia, kun muualla Suomessa hinnat ovat laskeneet 3,3 prosenttia.

Asuntojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2015 lähtien kaikissa Suomen tärkeimmissä kasvukeskuksissa.

Mikä selittää kasvukeskusten asuntojen hintojen erkaantumisen muun Suomen hintatasosta?

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo Aamulehdelle, että kyse on voimakkaasta asumismieltymysten muutoksesta ja hitaasta väestönkehityksestä.

Brotheruksen mukaan aiemmin kasvukeskuskaupunkien vetovoiman syynä pidettiin etupäässä kaupunkien työpaikkoja ja kouluja. Nyt kuitenkin työpaikkoja olisi tarjolla esimerkiksi työvoimapulasta kärsivässä Kainuussa, mutta silti sielläkin väkiluku vähenee ja asuntojen hinnat laskevat.

”Ihmiset haluavat parempien palveluiden ja tiiviin kaupunkirakenteen pariin, missä elämisen syke on kiivaampaa”, Brotherus toteaa.

Kasvukeskusten ja muun Suomen asuntojen hintaeron repeäminen saattaisi olla vieläkin rajumpi, ellei uudisrakentaminen olisi ollut kasvukeskuksissa niin vilkasta, Brotherus arvioi.

Nyt uusia asuntoja valmistuu enemmän kuin 27 vuoteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös