Talouden trendit

Suomen Sähkö- ja elektroniikkateollisuus kasvaa yllättävän rajusti

Suomen sähkö- ja elektroniikkateollisuuden myönteinen kehitys alkuvuonna yllätti toimialatilastoja työkseen seuraavan tutkijankin.

Etlan tänään julkistaman Toimialakatsauksen mukaan sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvaa Suomessa EU-keskiarvoa vauhdikkaammin.

Alan tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa Suomessa seitsemän prosenttia ja Ruotsissa kuusi prosenttia vuodentakaisesta. Esimerkiksi Saksassa tuotanto samaan aikaan väheni kaksi prosenttia ja EU:ssa keskimäärin 0,4 prosenttia. Elektronisten ja optisten tuotteiden vienti Kiinaan lisääntyi huomattavasti tammi-helmikuussa.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotannon kehitys poikkeaa muusta teollisuuden tuotannosta: koko Suomen teollisuuden tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa vain 0,3 prosenttia vuodentakaisesta.

”Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden vientitilausten arvo nousi tammi-maaliskuussa peräti 18 prosenttia vuodentakaisesta. Se oli yllättävää jopa tilastoja työkseen seuraaville”, sanoo tutkija Birgitta Berg-Andersson Etlasta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi maaliskuun suhdanne-ennusteessaan teollisuuden koko tuotoksen kasvavan tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Teollisuustuotannon volyymi-indeksin mukaan koko teollisuuden tuotanto kasvoi kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa – niin Suomessa kuin EU:ssakin keskimäärin – vain 0,3 prosenttia viimevuotisesta.

Metallien jalostuksessa tuotantomäärät ovat Suomessa supistuneet vuoden alussa selvästi enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Suomessa tuotanto väheni 10 prosenttia vuodentakaisesta. Samanaikaisesti kaasuputkitoimitukset avomerelle ovat kasvattaneet metallien jalostuksen vientiä tuntuvasti.

Etla arvioi maaliskuussa, että moottoriajoneuvojen valmistuksen kannattavuus pysyy lähivuosina vakaana. Mahdolliset Yhdysvaltojen asettamat tuontitullit kuitenkin heikentäisivät merkittävästi eurooppalaisten autonvalmistajien asemaa. USA on tärkein markkina-alue ja noin viidesosa EU-maissa valmistetuista henkilöautoista viedään Yhdysvaltoihin.

USA:n tuontitullit ovat Uudenkaupungin autotehtaan uhkana. Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta arviolta puolet menee Saksan kautta Yhdysvaltoihin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös