Markkinakommentit

Sijoitusammattilaiset: Sijoittajat ovat kauppasodan suurimpia kärsijöitä

Kiinan ja USA:n kauppasota heijastuu voimakkaasti sijoitusmarkkinoille.

Kiinan ja USA:n kauppasota on vääntynyt yhä pahemmin mutkalle. Kiina on nyt vihjaillut vetäytymistä maiden välisistä neuvotteluista kokonaan. Amerikkalaisten uutismedioiden mukaan Yhdysvallat ja Kiina ovat hyökkäysasemissa eivätkä tiedä, miten neuvotteluja voisi jatkaa

Asetelmia kärjistää entisestään Yhdysvaltojen ilmoitettua viime keskiviikkona, että se aikoo estää amerikkalaisten yhteistyön kiinalaisen televerkkojätin Huawein kanssa. USA:n presidentti Donald Trump julisti kansallisen hätätilan Yhdysvaltojen tietoliikenneverkkojen suojelemiseksi ulkomaisia uhkia vastaan. Määräyksessä ei nimeltä mainita Huaweita, mutta sen uskotaan olevan suunnattu sitä vastaan.

Trump aikoo laajentaa kiinalaistuotteiden tuontitulleja lähes kaikkeen Kiinan tuontiin. Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer kertoi toissa perjantaina, että Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullimaksujen laajentamista entisestään. Tullien laajennukset koskisivat lähes kaikkea Kiinan tuontia.

Uusien tullien alaiseksi joutuvan Kiinan tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria.

Toistaiseksi siis sekä Kiina että USA ovat tiukasti omissa poteroissaan, eivätkä ole näyttäneet merkkejä myönnytyksiin.

Kiinan mahdollinen vetäytyminen kauppaneuvotteluista lisäsi perjantaina markkinoiden hermoilua. Markkinoiden pelkokerroin eli odotettua volatiliteettia mittavaa VIX-indeksi pomppasi perjantaina 4,4 prosenttia ylöspäin. Samalla amerikkalaiset osakeindeksit laskivat, mutta eivät merkittävästi.

Kahden maailman suurimman talousmahdin sepelien kalistelu tullitariffeilla horjuttaa jo maailmantaloutta. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajajohtaja Christine Lagarde varoitti vastikään, että jatkuva kauppasota muodostaa suurimman uhan maailmantaloudelle.

Mikäli kauppasodan annetaan kärjistyä äärimmilleen, on taistelussa vain häviäjiä. Osakesijoittajat ovat yksi suurimmista kärsijöistä, varoittavat FIM:n pääekonomisti Timo Hirvonen ja päästrategi Lippo Suominen yhteisessä artikkelissaan.

”Kauppasota iskee erityisesti yrityskenttään, sillä yritysten myynti kärsii ja kustannukset nousevat. Yritykset ovat olleet globalisaation suuria voittajia, joten nyt protektionismin noustessa ne ovat puolestaan kärsijöitä”, Hirvonen ja Lipponen toteavat.

Pääekonomistin ja päästrategin mukaan on kuitenkin ennen aikaista vielä julistaa osakkeiden romahdusta.

”Ennen kauppasodan kiristymistä talous- ja tulosnäkymät olivat vakautumassa. Jos sota voitiin jälleen käynnistää yhdellä presidentti Trumpin twiitillä, voidaan siihen saada myös äkkiä liennytystä. Politiikka on tänä päivänä arvaamatonta, mutta se on sitä molempiin suuntiin. Molempien maiden johto tarvitsee kohtuullisen reipasta talouskasvua, joten ne tuskin haluavat aiheuttaa taantumaa ehdoin tahdoin.”

Presidentti Trumpilla painavat päälle erityisesti ensi vuoden presidentinvaalit, joita on Hirvosen ja Suomisen mukaan vaikea voittaa, jos talous on taantumassa. Lisäksi markkinoiden epävarmuus pitää keskuspankkien rahapolitiikan ja valtion elvytystoimet voimakkaina, mikä lieventää kauppasodan talousvaikutuksia.

Miten siis sijoittajan kannattaa kauppasotaan suhtautua?

”Maltti on valttia, kuten aina markkinoiden isoissa liikkeissä. Osakkeilla on tapana ylireagoida sekä nousuissa että laskuissa, kuten viime syksyn jälkeen olemme nähneet”, Hirvonen ja Suominen evästävät.

”Lähiaikoina riskit ovat laskun suuntaan, kun kauppasota vie otsikot, mutta se voi avata myös hyviä sijoitusmahdollisuuksia, jos tunnelmat happanevat liiaksi. Käänteet tulevat kuitenkin usein nopeasti ja yllättäen.”

FIM:n asiantuntijoiden neuvo on yksinkertainen ja suoraviivainen: oman sijoitussuunnitelman seuraaminen toimii sekä liian nousuinnostuksen että laskupelkojen kurissa pitämisessä.

”Markkinoiden heilunta kuuluu sijoittamiseen. Siksi onkin tärkeää, että sijoituksissa on riskiä vain sen verran kuin kestää ilman yöunien menetystä. Nousuja on kuitenkin pitkässä juoksussa enemmän kuin laskuja, joten nämä epävarmuusajat kannattaa sietää, jotta pääsee kiinni tuottoihin”, Hirvonen ja Suominen toteavat.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Aaro Nousiainen

    18.5.2019 at 15:10

    Trump haluaa totisesti pysyä presidenttinä, sillä kauppasodalla hän häviää myös itse paljon rahaa osakemarkkinoiden laskiessa. Toisaalta, Trumpin varallisuudessa muutaman prosentin laskut eivät välttämättä tunnu juurikaan.

    https://miesnurkka.blogspot.com/

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös