Sijoitusuutiset

Osinkokauden jälkeen yksityissijoittajien tunnelmat kääntyivät kohti myyntilaitaa

Alkuvuoden reippaan kurssinousun ja osinkojen irtoamisten jälkeen suomalaiset yksityissijoittajat kevensivät osakepainoaan.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien kautta päädyttiin huhtikuussa yli 30 miljoonan euron nettomyynteihin vailla yhtään selvää ostosuosikkia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea ja Pohjola) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto nousi huhtikuussa 9,0 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto laski 7,8 prosenttia vuodentakaisesta huhtikuusta. Online-välittäjien kauppamäärät putosivat edelliskuusta euroissa mitattuna 79,0 prosenttia. Koko pörssin kaupankäynti väheni maaliskuusta euroissa laskettuna 35,1 prosenttia. Raju muutos selittyy mm. Amer Sportsin yritysostoon liittyvillä kaupoilla, jotka tehtiin Nordean kautta vertailukaudella.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät putosivat 14,6 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja puolestaan toteutettiin 2,1 prosenttia viime vuoden huhtikuuta vähemmän. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti hidastui viime kuusta 2,4 prosenttia.

Yksityissijoittajilla kappalemääräisen kaupankäyntitahdin osalta koettiin hiipumista maaliskuusta 12,1 prosenttia Nordnetin säilyttäessä edelleen online-välittäjien suurimman osuuden, 6,72 prosenttia, kauppojen lukumäärästä.

Useita kuukausia suomalaisten yksityissijoittajien ostosuosikkina pysytellyt Nordea päätyi huhtikuussa nettomyydyimmäksi osakkeeksi, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

”Vielä koko maaliskuuta tarkastellen Nordea keräsi jopa 80 prosenttia Nordnetin suomalaisasiakkaiden kuukausitason kaikista nettomääräisistä ostoista. Muutoksen perusteella moni oli hankkinut Nordean osakkeita ensisijaisesti osinkotuoton houkuttelemana. Ylipäätään yksityissijoittajien kaupankäynnin kääntyminen osinkosesongin jälkipuoliskolla kokonaisuutena nettomyynneiksi viestii osinkojen huomattavasta merkityksestä tämän hetken sijoitusmarkkinoilla”, kertoo Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan suomalaisista pörssiosakkeista ei löytynyt huhtikuussa selkeitä ostosuosikkeja. Kaupankäynnin pääpaino oli kotimaisilla markkinoilla pikemminkin suurten syklisten yhtiöiden keventämisessä.

”Myyntiaalto ei kohdistunut yksittäisiin yhtiöihin vaan laaja-alaisesti useisiin vientivetoisiin yhtiöihin. Kansainvälisille markkinoille kohdistuneessa osakekaupassa suomalaiset yksityissijoittajat kasvattivat omistuksiaan selvästi ostamalla lisää pohjoismaisia pankkeja ja liikennesektoria, kuten Norwegiania ja Teslaa.”

Koko huhtikuun lukujen valossa suomalaiset yksityissijoittajat kevensivät Nokia-omistuksiaan, Tuppurainen kertoo.

”Tilanne näyttää kuitenkin hyvin erilaiselta kuukauden alku- ja jälkipuoliskojen välillä. Huhtikuun jälkipuoliskolla julkaistun osavuosikatsauksen aiheuttamassa kurssilaskussa Nokiaa kahmittiin salkkuihin suorastaan kaksin käsin.”

Tuppuraisen mukaan tulospäivänä yksistään Nordnetin asiakkaat lisäsivät Nokiaa nettomääräisesti 14 miljoonan euron ostoin ja vain joka kymmenes Nokialla kauppaa käynyt asiakas myi osaketta.

”Tämän voi tulkita vahvana luottamuksenosoituksena Nokian johdolle, joka valoi uskoa parempaan loppuvuoteen. Pidän hyvin mahdollisena sitä, että Nokia tekisi pitkästä aikaa paluun netto-ostettujen osakkeiden listan kärkitaistoon toukokuussa”, toteaa Tuppurainen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös