Markkinakommentit

Keskuspankit nousivat jälleen pelastajan rooliin

USA:n keskuspankki valmis koronlaskuihin, mikäli Yhdysvaltain talousnäkymät heikkenisivät nykyisestä.

USA:n keskuspankki valmis koronlaskuihin, mikäli Yhdysvaltain talousnäkymät heikkenisivät nykyisestä.

USA:n keskuspankki Fed on reivannut rahapolitiikkaansa yllättävän nopeasti kyyhkysmäisempään suuntaan. Fedin viime viikon korkokokousta odotettiin markkinoilla poikkeuksellisen suurella mielenkiinnolla.

Tunnelmat ovat sijoitusmarkkinoilla synkentyneet nopeasti USA:n ja Kiinan kovilla kierroksilla käyvän kauppasodan vuoksi, ja odotukset keskuspankin rahapolitiikan suunnanmuutoksesta ovat voimistuneet.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell varoitti jo aiemmin tässä kuussa, että pankki seuraa tarkasti kauppakiistojen vaikutusta maan talouteen. Fed ilmoitti eilen pitävänsä ohjauskoron ennallaan 2,25–2,5 prosentin vaihteluvälissä. Korkopäätös oli yksimielinen.

Keskuspankki totesi kuitenkin lausunnossaan, että ohjauskorkoa voidaan myöhemmin laskea, mikäli talouskehitys niin edellyttää. Kansainvälisen kaupan hidastuminen sekä teollisuusyritysten näkymien heikkeneminen ovat alkanee painaa myös Yhdysvaltain talousnäkymiä, toteaa Nordean sijoitusstrategi Ville Korhonen pankin viikkokatsauksessa.

Korhosen mukaan Fedin avomarkkinakomitean jäsenet ovat näkemyksissään selvästi kääntyneet koronlaskujen puoleen. Markkinat odottavat keskuspankkia enemmän nyt rahapolitiikan linjan muutosta.

”Keskuspankin arviot poikkeavat edelleen melko merkittävästi sijoittajien tämän hetkisistä odotuksista. Sijoittajat odottavat, että seuraavan 12 kuukauden kuluessa Fed tekisi ohjauskorkoon yhteensä neljä 0,25 %-yksikön leikkausta. Keskuspankin avomarkkinakomitean jäsenet taas arvioivat, että vastaavalla aikavälillä ohjauskorkoa laskettaisiin kerran”, Korhonen selittää.

Fedin seuraava kokous on heinäkuun lopussa ja sijoittajat odottavat sijoitusstrategin mukaan käytännössä yksimielisesti, että Fed laskee ohjauskorkoa tuossa kokouksessaan. Keskuspankki haluaa vielä saada lisää lukuja talouskehitykseen liittyen ennen kuin mahdollisiin rahapolitiikan kevennystoimiin ryhdytään.

Tästä johtuen USA:n seuraavat työllisyysluvut sekä yritysten luottamusluvut ovat erityisen mielenkiintoisia.  Korhosen mukaan lisäksi G-20 -maiden kokouksen onnistumisella sekä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluiden kehityksellä on oma roolinsa talousluottamuksen suunnannäyttäjänä.

Ohjauskorkojen mahdollinen lasku ei kuitenkaan takaa osakemarkkinoiden nousua, mikäli esimerkiksi ennakoivat suhdanneindeksit jatkavat laskuaan.

Kun katsotaan esimerkiksi S&P 500 -indeksin aikaisempaa kehitystä Fedin ensimmäisen koronlaskun jälkeen, niin kurssireaktiot vaihtelevat rajusti.

Kommentoi
Ylös
>