Heinäkuun alusta lähtien osakeyhtiön voi perustaa ilman 2 500 euron osakepääomaa. Mitä se tarkoittaa yritysten riskin kannalta?
Muutoksen tavoitteena on helpottaa yrityksen perustamista. Samalla se varmasti lisää osakeyhtiön houkuttelevuutta yhtiömuotona, kertoo Suomen Asiakastieto.
Asiakastiedon mukaan monet luotottajat ovat olleet huolissaan, miten osakepääoman laskeminen vaikuttaa osakeyhtiöiden riskiin, ja miten luottoluokituksemme osaa ottaa muutoksen huomioon. Huoli on luonnollinen, sillä onhan osakepääomavaatimuksen yksi tavoite ollut suojata velkojia.
Osakepääoman määrä on yhtenä muuttujana mukana Asiakastiedon yritysten Rating Alfa -luottoluokitusmallissa.
Asiakastiedon mukaan osakepääoman määrä luonnollisesti nostaa yrityksen omaa pääomaa, ja korkeampi oman pääoman määrä on luonnollisesti velkojan näkökulmasta hyvä asia. Se kertoo, että yrityksellä ainakin pitäisi olla puskuria ongelmatilanteisiin.
Osakepääoman merkittävästä vähenemisestä tai menettämisestä tuleva ilmoitus on toiminut myös hyvänä hälytyksenä riskin kasvusta velkojien suuntaan.
Asiakastieto simuloi yritystietokantansa avulla, kuinka Rating Alfa -luokituksemme tulee elämään, kun osakepääoma poistuu.
Simulointien perusteella vastaus on, että osakepääoman puuttuminen voi rajatapauksissa johtaa luokituksen laskuun, mutta luokituksen laskut ovat pahimmassakin tapauksessa varsin maltillisia.
Luokituksemme huomioi laajasti muitakin yrityksen toimintaa ja riskiä kuvaavia muuttujia, kuten maksuviiveet, positiiviset maksutavat, vastuuhenkilöiden taustat ja yritysyhteydet, Asiakastieto toteaa.
Osakepääoman määrä yksinään ei siis heilauta lopullista luottoriskiarviota suuresti edes uuden, juuri perustetun yrityksen kohdalla.
Velkojan on siis hyvä olla hereillä muuttuvan sääntelyn suhteen, mutta tässä asiassa syytä huoleen ei ole, Asiakastieto toteaa. Asiakastiedon luottoluokitus huomioi tilanteen.