Yritysuutiset

Kemira tukevassa kurssinousussa tulosyllätyksen jälkeen

Hinnoittelu ja kustannustehokkuus purivat toisella vuosineljänneksellä.

Kemiran osake pomppasi aamulla julkistetun odotettua kovemman tulosraportin jälkeen.

Kemira ylitti tulosodotukset toisella vuosineljänneksellä. Yhtiön oikaistu liikevoitto nousi huhti-kesäkuussa 60,3 miljoonaan euroon edellisvuoden 45,1 miljoonasta eurosta. Analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 52,6 miljoonan euron liikevoittoa.

Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia 663,6 miljoonaan euroon valuuttakurssimuutosten positiivisen vaikutuksen ansiosta, kun taas alhaisemmat myyntimäärät kumosivat myyntihintojen nousun vaikutuksen. Liikevaihto paikallisissa valuutoissa yritysostot ja -myynnit pois lukien pysyi edellisvuoden tasolla.

”Kemiran kehitys jatkui vahvana toisella neljänneksellä. Tavoitteenamme on keskittyä kannattavuuden parantamiseen, mikä tuottaa nyt tulosta. Hyvä hinnoittelu ja kustannustehokkuus yhdessä suotuisten raaka-ainehintojen kanssa nostivat operatiivisen käyttökateprosentin 16,0 %:iin”, kommentoi tulosraporttia Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal.

Pulp & Paperin operatiivinen käyttökateprosentti nousi 14,4 prosenttiin lyhyen aikavälin markkinakysynnän hienoisesta pehmeydestä huolimatta. Rosendalin mukaan liiketoiminnan painopiste keskittyy paremmin lisäarvoa tuottaviin tuotteisiin ja yhtiö kasvattaa kapasiteettia korkean kysynnän tuotteissa. Uusi AKD-vahan tuotantolaitos Yanzhoussa Kiinassa on tarkoitus ajaa ylös vuoden loppuun mennessä.

Industry & Waterin korkeammat myyntihinnat ja raaka-ainehintojen suotuisat vaihtelut nostivat segmentin operatiivisen käyttökateprosentin poikkeuksellisen korkealle, 18,1 prosenttiin. Kapasiteetin käyttöasteet ovat Rosendalin mukaan korkealla tasolla, ja tuotemix parani.

”Erityisesti Pohjois-Amerikan öljy- ja kaasuliiketoiminnassa nopea kasvu jatkuu, osittain kausiluonteisen öljyhiekan vedenkäsittelyliiketoiminnan ansiosta. Kasvuinvestointien osalta lisäämme kemiallisesti tehostetussa öljyn talteenotossa käytettävien polymeerien tuotantokapasiteettia Alankomaissa vuoden toisella vuosipuoliskolla.”

Kemira pitää näkymät vuodelle 2019 ennallaan. Yhtiö odottaa operatiivisen käyttökatteen (2018: 323,1 miljoonaa euroa) kasvavan edellisvuoden tasosta vertailukelpoisesti IFRS 16 -raportointistandardin käyttöönoton vaikutus pois lukien.

Inderesin analyytikko Petri Gostowski kommentoi Kemiran tulosta.

”H1:n selvän etumatkan pohjalta arvioimme, ettei yhtiölle ole ongelmia saavuttaa ohjeistusta kuluvana vuonna. Alustavan arviomme mukaan ennusteissamme on jonkin verran nousuvaraa Q2-raportin ennusteiden ylityksen ja odotuksiamme vahvemman kannattavuuden seurauksena.”

Inderesin suositus Kemiran osakkeelle on vähennä ja osakkeen tavoitehinta on 12 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös