Indikaattorit

Euroopan talous sakkaa – suhdanneindeksi rajussa laskussa

Varsinkin Saksan taloustilanne on heikentymässä nopeasti. Se on huono uutinen Suomelle.

Viimeisimmät IHS Markit -yhtiön ostopäällikköindeksien lukemat osoittavat, että euroalueen suhdannetilanne heikkenee nopeammin kuin kertaakaan sitten joulukuun 2012.

Euroalueen teollisuus jatkoi supistumistaan heinäkuun aikana, kertoi torstaina Lontoossa toimiva suhdannetilastoja laativa IHS Markit -yhtiö.

Euroalueen ostopäällikköindeksi (PMI) supistui nopeimmin sitten joulukuun 2012 ja jäi 46,5 pisteeseen heinäkuussa, kun se kesäkuussa oli 47,6 pistettä.

Alle 50 pistettä kertoo talouden supistumisesta.

Euroopan murheenkryyniksi on muodostumassa Saksa. Maan vientitilaukset romahtivat nopeimmin sitten finanssikriisin.

”Saksa oli edelleen heikkouden lähde, ja sen teollisuuden taloustilanne heikentyi voimakkaimmin seitsemään vuoteen”, yhtiö toteaa.

Ranskassa, Irlannissa, Italiassa ja Espanjassa oli PMI-indeksin arvo myös alle 50.

Teollisuuden suhdanteita Euroopassa painaa alas ennen kaikkea jyrkkä uusien tilausten romahdus. Uudet tilaukset laskivat nopeimmin yli kuuteen vuoteen.

IHS Markit -yhtiön mukaan Kiinan ja USA:n kauppasota, autoteollisuuden vaikeudet ja poliittinen epävarmuus painoivat kysyntää sekä Euroopan markkinoiden sisällä että sen ulkopuolella.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen muistuttaa, että Saksan taloustilanteen nopea lasku heijastuu Suomeen.

”Lisää huonoja uutisia Saksasta. Teollisuus vajoaa. Heinäkuussa seitsemän vuoden pohjat. Indeksi 43,2 eli indikoi selvää supistumista. Monet indikaattorit viittaavat nyt Saksan teollisuuden olevan heikossa hapessa. Saksa Suomen suurin vientikumppani. Tulee näkymään myös Suomessa”, Pakarinen toteaa.

Pakarisen mukaan Suomen ja Saksan tavaravienti ovat kulkeneet varsin hyvin käsi kädessä.

”Molemmissa kasvu hidastunut. Viimeisen data toukokuulta, joten nyt nähdyt lukemat ennakoivista indikaattoreista heijastuvat vientiin vasta myöhemmin syksyllä, kun uutta dataa tulee”, ekonomisti toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös