Talouden trendit

OAJ haluaa nostaa opettajien lähtöpalkan 3000 euroon

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Opetusalan palkat on saatava nousuun ja samalla on tärkeää turvata alan houkuttelevuutta työoloja kohentamalla, vaatii Opettajien Ammattijärjestö OAJ.

Palkkojen korjaamiseksi tarvitaan puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä useampivuotinen palkkaohjelma. Ohjelman tavoitteena olisi ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen lähtöpalkan nostaminen 3 000 euroon.

Liiton mukaan tällä hetkellä luokanopettajan vähimmäispalkkataso on noin 2 661 euroa ja peruskoulun aineenopettajan 2 873 euroa kuukaudessa.

”Opettajan ammatti on yhä suosittu. Opettajankoulutuksen hakijamäärien lasku kertoo kuitenkin opetus- ja kasvatustyön vetovoiman heikkenemisestä. Asiaa on seurattava ja tutkittava vielä tarkemmin, mutta osaltaan kehityskulku kielii siitä, etteivät alan palkkaustaso, työolosuhteet eikä opettajan urakehitys enää houkuta nuoria entiseen tapaan”, Luukkainen toteaa.

OAJ:ssä mietitään nyt, miten voidaan turvata pätevien opettajien saanti tulevina vuosina. Luukkaisen mielestä alan vaatimaton palkkaustaso on kiistaton ongelma.

”Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen, työuransa aloittavan opettajan palkkataso jää alle 3 000 euron. Alan palkkauksessa pitää ottaa paremmin huomioon myös esimiesten lisääntynyt työmäärä ja vastuu.”

Naisvaltainen opetusala on muun julkisen sektorin rinnalla lunastanut osansa kiky-sopimuksesta, joka lisäsi työaikaa ja leikkasi määräaikaisesti lomarahoja, OAJ:n puheenjohtaja painottaa.

”Lähestyvällä neuvottelukierroksella haluamme kompensaation kikystä. On tarvetta tarkastella sekä työaikoja että palkkausta.”

OAJ haluaa, että myös varhaiskasvatuksen opettajat siirretään opetusalan sopimuksiin. Luukkainen ei hyväksy sitä, että varhaiskasvatuksen opettajien palvelussuhteen ehdot määräytyvät yhä eri sopimuksissa kuin muiden opettajien. Kyseessä on OAJ:n mielestä jäänne ajalta, jolloin varhaiskasvatusta tarjottiin osana kunnan sosiaalipalveluita.

”Varhaiskasvatuksen opettajien palkkaus on eri opettajaryhmien matalin. On kohtuutonta, että sen lisäksi heidän työehdoistaan neuvotellaan eri pöydissä kuin muiden opettajien.”

OAJ:n mukaan noin 85 prosenttia opettajista on töissä kunta-alalla. Opettajien vaatiman palkkaohjelman rahoitus tulisi siis verotuksen ja valtionosuuksien kautta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös