Opetusalan palkat on saatava nousuun ja samalla on tärkeää turvata alan houkuttelevuutta työoloja kohentamalla, vaatii Opettajien Ammattijärjestö OAJ.
Palkkojen korjaamiseksi tarvitaan puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä useampivuotinen palkkaohjelma. Ohjelman tavoitteena olisi ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen lähtöpalkan nostaminen 3 000 euroon.
Liiton mukaan tällä hetkellä luokanopettajan vähimmäispalkkataso on noin 2 661 euroa ja peruskoulun aineenopettajan 2 873 euroa kuukaudessa.
”Opettajan ammatti on yhä suosittu. Opettajankoulutuksen hakijamäärien lasku kertoo kuitenkin opetus- ja kasvatustyön vetovoiman heikkenemisestä. Asiaa on seurattava ja tutkittava vielä tarkemmin, mutta osaltaan kehityskulku kielii siitä, etteivät alan palkkaustaso, työolosuhteet eikä opettajan urakehitys enää houkuta nuoria entiseen tapaan”, Luukkainen toteaa.
OAJ:ssä mietitään nyt, miten voidaan turvata pätevien opettajien saanti tulevina vuosina. Luukkaisen mielestä alan vaatimaton palkkaustaso on kiistaton ongelma.
”Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen, työuransa aloittavan opettajan palkkataso jää alle 3 000 euron. Alan palkkauksessa pitää ottaa paremmin huomioon myös esimiesten lisääntynyt työmäärä ja vastuu.”
Naisvaltainen opetusala on muun julkisen sektorin rinnalla lunastanut osansa kiky-sopimuksesta, joka lisäsi työaikaa ja leikkasi määräaikaisesti lomarahoja, OAJ:n puheenjohtaja painottaa.
”Lähestyvällä neuvottelukierroksella haluamme kompensaation kikystä. On tarvetta tarkastella sekä työaikoja että palkkausta.”
OAJ haluaa, että myös varhaiskasvatuksen opettajat siirretään opetusalan sopimuksiin. Luukkainen ei hyväksy sitä, että varhaiskasvatuksen opettajien palvelussuhteen ehdot määräytyvät yhä eri sopimuksissa kuin muiden opettajien. Kyseessä on OAJ:n mielestä jäänne ajalta, jolloin varhaiskasvatusta tarjottiin osana kunnan sosiaalipalveluita.
”Varhaiskasvatuksen opettajien palkkaus on eri opettajaryhmien matalin. On kohtuutonta, että sen lisäksi heidän työehdoistaan neuvotellaan eri pöydissä kuin muiden opettajien.”
OAJ:n mukaan noin 85 prosenttia opettajista on töissä kunta-alalla. Opettajien vaatiman palkkaohjelman rahoitus tulisi siis verotuksen ja valtionosuuksien kautta.