Indikaattorit

USA:n syyskuun työllisyysluvut jäivät odotettua alhaisemmiksi

Yhdysvalloissa syntyi 136 000 uutta työpaikkaa syyskuussa.

Market Watch -sivuston mukaan ekonomistit olivat odottaneet keskimäärin 150 000 työpaikkaa, eli luvut jäivät odotettua alhaisemmiksi.

Uusien työpaikkojen määrä jäi alhaisimmaksi neljään kuukauteen, sillä elokuun ja heinäkuun lukuja korjattiin ylöspäin yhteensä 45 000 työpaikalla.

Työttömyysaste laski Yhdysvalloissa 3,5 prosenttiin, mikä alhaisempi lukema kuin kertaakaan sitten joulukuun 1969.

Keskiansiot viimeisen 12 kuukauden aikana nousivat 2,9 prosenttia.

Yhdysvaltojen talouskasvun kestävyyteen on kohdistunut viime aikoina kasvavaa epäilyä. Esimerkiksi teollisuuden aktiviteettia ja tulevaa talouskasvua ennakoivan ISM-indeksi heikkeni syyskuussa selvästi ekonomistien odotuksia enemmän. Indeksi laski syyskuussa 47,8 pisteeseen elokuun 49,1 pisteestä. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet 50 pisteen lukemaa.

Suhdanneindeksit kertovat talouskehityksen tulevaisuudesta, kun taas työllisyystilastot kertovat nykyhetken tilanteesta. Monet ekonomistit katsovatkin nyt tarkkaan tulevien kuukausien työllisyystilastoja.

Suomessakin ekonomistit ovat kommentoineet USA:n tuoreita työllisyyslukuja.

”USA:n työllisyyden nettomuutos syyskuussa lievä pettymys (+136k vs. odotus +145k). Pitäisin rapsaa kuitenkin huojentavana, koska edellistä 2 kuukautta revisioitiin reippaasti ylös ja 6 kk lka vakaa. Työttömyys 3,5% eli alhaisimmillaan n. 50 vuoteen”, kommentoi Twitterissä Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

Kommentoi
Ylös
>