Indikaattorit

Suomen elinkeinoelämän luottamus pysyi lähes ennallaan

Marraskuun luottamusindeksi kertoo, että palveluiden suhdannetilanne jatkaa heikentymistään.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n marraskuun luottamusindeksi kertoo, että palveluiden suhdanteet jatkavat heikentymistään.

EK:n julkaisemat luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.

EK:n mukaan teollisuusyritysten luottamus pysyi marraskuussa edelliskuukauden tasolla. Indikaattorin uusin saldoluku oli -7, kun edellisen kuun tarkistettu saldoluku oli myös -7. Luottamus oli marraskuussa alle pitkän aikavälin keskiarvon (+1). Myös tilauskannat pysyivät marraskuussa lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa.

EK:n mukaan teollisuusyritysten valmiiden tuotteiden varastot jatkoivat kasvuaan, ja ne ovat nyt selvästi tavanomaista täydemmät. Teollisuusyritykset odottavat tuotannon pysyvän ennallaan lähikuukausien aikana.

Tuotantokapasiteetti oli marraskuussa kokonaan käytössä vain 68 prosentilla vastaajista. Suomalaisten teollisuusyritysten luottamusindikaattori oli lokakuussa hieman EU-maiden keskiarvon alapuolella.

Lähde: Elinkeinoelämän Keskusliitto.

Rakennusalan luottamusindikaattori laski marraskuussa saldolukuun +4, kun edelliskuun tarkistettu saldoluku oli +6. Alan luottamus on edelleen pitkän aikavälin keskiarvoa (-6) korkeammalla.

Rakentamisen tilauskirjat ohenivat marraskuussa hieman, mutta tilauskanta oli yhä pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla. Heikentyneestä tilaustilanteesta huolimatta henkilökunnan määrän ennakoidaan kausivaihtelu huomioon ottaen lisääntyvän seuraavien kuukausien aikana.

Palveluyritysten luottamusindikaattorin saldoluku oli marraskuussa+8, joka on kolme pistettä heikompi lukema kuin lokakuussa. Luottamus painui selvemmin alle pitkän aikavälin
keskiarvon, joka on +14.

EK:n mukaan palvelusektorilla yleisen suhdannetilanteen arvioidaan heikentyneen selvästi marraskuun aikana. Hiljentyneestä suhdanteesta huolimatta myynti on yhä lisääntynyt melko yleisesti. Myös odotukset lähikuukausien myynnistä ovat edelleen myönteiset.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori nousi aavistuksen marraskuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli +7, kun edellisen kuun saldoluku oli +5. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin
keskiarvo on -1.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös