Kasvuosakkeet

Nokian luisu jatkuu – milloin saapuvat yhtiön osiin pilkkovat haaskalinnut?

Nokian kurssinousu saattaa tehdä siitä ostokohteen, jolloin Nokia saatettaisiin pilkkoa osiin.

Nokian kolmannen vuosineljänneksen rajun pettymyksen aiheuttanut tulosraportti sai yhtiön osakekurssin syöksyyn.

Pettymyksen aiheutti ennen kaikkea lähiajan näkymien tulosvaroitus. Nokia laski rajusti koko vuoden 2019 ei-ifrs-liikevoittoprosentin ohjeistustaan 8,5 prosenttiin, kun ohjeistus oli aiemmin 9-12 prosenttia. Ensi vuoden ohjeistus heikkeni 12-16 prosentista 9,5 prosenttiin 1,5 prosenttiyksikön liikkumavaralla.

Samaan aikaan osa Nokian aiemmin kertomista 5G:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä on nyt toteutumassa.

”Erityisesti kolmannen neljänneksen bruttokateprosenttiimme vaikuttivat myynnin tuotejakauma, ensimmäisen sukupolven 5G-tuotteisiimme liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa, hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa ja julkistettuun operaattoreiden fuusioon liittyvä epävarmuus Pohjois-Amerikassa”, toimitusjohtaja Rajeev Suri totesi.

Nokia julkisti tulosraportin 24.10. ja kurssilasku on jatkunut näihin päiviin asti. Yhtiön markkina-arvosta on sulanut pois jo yli 35 prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen.

Nokia-sijoittajien tuskaa ei helpottanut myöskään uutistoimisto Bloomberg uutinen tässä kuussa, jonka mukaan italialainen teleyhtiö Telecom Italia aikoo luultavasti jättää Nokian pois seuraavasta 5G-verkkopäivityksestään. Teleyhtiö harkitsee Nokian sijaan yhteistyötä Ericssonin ja Huawein kanssa.

Nokian näkymien heikentyminen sai Inderesin myymään Nokian osakkeet analyysitalon mallisalkusta.

”Alkuperäinen sijoitusnäkemyksemme osoittautui vääräksi, minkä takia omistuksen jatkamista oli arvioitava uudestaan. Arviointimme pohjalta Nokian omistaminen edellyttäisi nyt joko luottamusta yhtiön lupauksiin sen ongelmien tilapäisyydestä tai spekulatiivista näkemystä yhtiön pilkkomisesta”, toteavat Nokia-raportissaan Inderesin seniorianalyytikko Juha Kinnunen, pääanalyytikko Sauli Vilén sekä analyytikko Mikael Rautanen.

Inderesin analyytikot näkevät Nokiassa liian suuren riskin sille, että yhtiöllä on pinnan alla vakavia rakenteellisia ongelmia, jotka eivät jää väliaikaisiksi yhtiön lupausten mukaisesti.

Yhtiöllä voi olla lisäksi edessä merkittäviä rakennejärjestelyitä ja muutoksia johdossa, joiden takia vuodesta 2020 saattaa hyvin tulla jälleen välivuosi.

Kun yhtiön osakekurssi on laskenut jo niin alas, ettei sen verkkoliiketoiminnalla ole käytännössä arvoa lainkaan, arvioi Mikael Rautanen. Itse asiassa sen arvo on jo jopa negatiivinen.

Kurssiromahdus saattaa merkitä sitä, että Nokia saattaa olla seuraava ostokohde. Inderesin analyytikoiden mukaan se ei ole kuitenkaan vielä todennäköistä.

”Haaskalinnut ilmaantuvat jossain vaiheessa, mutta ei vielä. Nokian osakkeen ongelma on se, ettei arvostusta voida tukea osinkoon, tulostavoitteisiin tai varsinkaan kassavirtaan. Sen sijaan yhtiön eri osien arvon summa on selkeästi osakekurssia korkeammalla, minkä varaan omistaja voi nojata hieman toivoa”, Inderesin analyytikot toteavat.

Inderesin laskelmien mukaan pilkkomalla Nokia osiin Technologies, Software, IP Routing ja Optical Networks saataisiin varovaisellakin arviolla pilkotusta Nokiasta yli neljän euroa osakkeelta. Nyt osakekurssi on vain 3,0 eurossa.

Jos Nokian kurssi painuu vielä merkittävästi, alkavat pilkkomisspekulaatiot antamaan tukea osakkeelle, analyytikot uskovat. Sellainen kurssitaso on vasta sitten, kun tai jos Nokian osakekurssi painuu lähellä kakkosella alkavaa numeroa, analyytikot uskovat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös