Oma talous

Talousgurut: Kannattaako opintolainaa ottaa?

Podcastissa Talousgurut Joni Tasa ja Petra Uusikumpu kertovat, miten opintolainajärjestelmä toimii ja kannattaako opintolainaa ottaa.

Entä mikä on optimaalisin summa, jolla opintolainan hyvityksestä hyötyy eniten?

Opintolaina on valtion takaama laina, johon Kela myöntää valtion lainatakauksen. Opiskelija voi takauksen avulla hakea opintolainaa pankista. Lainalle ei tarvita muuta vakuutta. Takaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.

Opintolainan korosta ja takaisinmaksuaikataulusta opiskelija sopii pankin kanssa.

Opiskelija voi saada opintolainan valtiontakauksen, jos hän saa Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. Opintorahalla tarkoitetaan muuta opintorahaa kuin opintorahan oppimateriaalilisää.

Vaikka henkiö ei saisi opintorahaa, voi hän kuitenkin saada lainatakauksen tietyissä tilanteissa. Lisätietoja löytyy Kelan sivuilta.

Opiskelia ei voi kuitenkaan saada lainatakausta, jos aiempi opintolaina on Kelan perittävänä. Tässäkin tapauksessa voi opiskelija hakea lainatakauksen myöntämistä poikkeuksellisten syiden perusteella. Silloin hakijan on tehtävä Kelalle selvitys poikkeuksellisista syistä.

Jos opiskelijan kaikki tulot ja varat ja muut myönnetyt sosiaalituet eivät riitä välttämättömiin arjen menoihisi, voi henkilö hakea Kelasta perustoimeentulotukea.

Nuoret talousgurut tuovat pölyttyneeseen talouskeskusteluun tuoretta särmää ja syväluotaavaa analyysiä.

Podcastia vetävät Tasa ja Uusikumpu ovat Vuoden 2019 Talousguru-kilpailun finalisteja. Podcastin ohjenuorana on kertoa talouden aiheista nimenomaan nuorten näkövinkkelistä. Talousgurut pyrkivät selkeyteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös