Makrotalous

Hallitus kytkee työperäinen maahanmuuton tiiviimmin osaksi työllisyyden edistämistä ja elinkeinopolitiikkaa

Työministeri Tuula Haatainen

Työperäisen maahanmuuton hallinto siirtyy vuoden 2020 alusta alkaen sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä sisäministeriö kertovat tiedotteessaan, että siirrosta on hallitusohjelmassa ja sillä tavoitellaan työvoiman ja opiskelijoiden maahanmuuton vahvempaa kytkemistä osaksi työllisyys-, koulutus-, elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaa.

”Siirron myötä työperäinen maahanmuutto nivotaan tiiviimmin työllisyyden edistämiseen. Samalla yhteyksiä elinkeinoelämään voidaan hyödyntää aiempaa tehokkaammin. Muutos tukee hallituksen tavoitetta edistää työperäistä maahanmuuttoa, työn ehdoista tinkimättä”, työministeri Tuula Haatainen painottaa.

Suomen tulee olla kansainvälisille osaajille vetovoimainen maa

Ensi vuoden alusta lähtien työ- ja elinkeinoministeriö vastaa työntekijöiden, opiskelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuttoon liittyvästä politiikasta, lainsäädännöstä sekä lupaprosessien kehittämisestä. Työvoiman, opiskelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuttoon liittyvien säädöshankkeiden vetovastuu siirtyy sisäministeriöltä työ- ja elinkeinoministeriölle. Valmistelu tapahtuu silti jatkossakin yhteistyössä.

Sisäministeriö vastaa jatkossakin maahanmuuttopolitiikan ja lainsäädännön kokonaisuudesta, yleisistä lupaedellytyksistä sekä Maahanmuuttoviraston tulosohjauksesta ja resurssien turvaamisesta. Työvoiman maahanmuuttoa koskevasta tulosohjauksesta ministeriöt vastaavat jatkossa yhteistyössä.

”Useimmat maahanmuuttajat tulevat Suomeen täällä olevan perheenjäsenen, työn tai opiskelupaikan takia. Kaikilla osa-alueilla lupamenettelyjen on oltava oikeudenmukaisia ja sujuvia. Kun yhdessä kehitämme työntekijän oleskelulupaprosessia, varmistamme, että Suomi on kansainvälisille osaajille vetovoimainen maa tehdä työtä”, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo.

Työperäiseen maahanmuutton lupamenettelyä tehostetaan

Työperäisen maahanmuuton oleskelulupien prosessia pyritään yksinkertaistamaan siten, että voidaan päästä hallitusohjelmassa määriteltyyn yhden kuukauden käsittelyaikaan.

Maahanmuuttovirasto on viime vuosina kehittänyt lupaprosesseja ja automatisoinut hakemuskäsittelyä. Yhden kuukauden käsittelyaikataulun saavuttaminen edellyttää lisäksi lainsäädäntöuudistuksia, lupamenettelyiden sähköisen järjestelmän jatkokehittämistä ja sen yhä laajempaa hyödyntämistä.

Toimenpiteet käynnistetään välittömästi. Prosessien uudistamiseen liittyvät toimet voidaan osin toteuttaa nopeastikin, mutta lainsäädäntöön ja sähköisiin järjestelmiin kytkeytyvät uudistukset vaativat pidemmän valmisteluajan ja lisäresursointia.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Hannu Korhonen

  20.12.2019 at 10:29

  Kun katsoo migrin sivuilta esim. kausityöluvan käsittelyajoista ja laittaa sinne tunnistautumispäivän, niin laskuri on näyttänyt noin kuukauden ajan, että päätös tänään 20.12. ja hakemuksia jonossa 3001 kpl. Kuinka luku ei muuksi muutu?Kuitenkin todellisuudessa hakemus vasta odottaa käsittelyä. Siinäpä ministeriöille työsarkaa, että hienot tavoitteet reaalisoituvat.

 2. Bernstein

  22.12.2019 at 15:32

  1. Ei ihan hahmotu, miten tupaan tulija lisää enempää omaa kuin tuvassa ennestään olevien työttömien työllisyyttä.

  2. Maahanmuuttoa ei tarvita ainakaan huoltosuhteen korjaamiseen. Muistaakseni jo vuonna 2023 kaikista Euroopassa syntyvistä lapsista yli puolet syntyy maahantulijoiden perheisiin.

  3. Lähes puolet Suomeen tulleista ei suinkaan tule työn perässä eikä edes turvallisuuden, vaan nimenomaan sosiaaliavun. Elintasopakolaisten elättämiseksi toki tarvitaan sitten niitä oikeasti töistä kiinnostuneita, mutta silloin on rekrytointi suunnattava ihan muualle kuin Isisin kannattajamaihin.

  4. Lupapelleilyä en myöskään ymmärrä, ei varsinkaan sen politisoimista ministerin kuvaamalla tavalla.
  Jos lähdet Suomesta jatko-opiskelijaksi tai tutkijaksi ulkomaille, jonkun on oltava sinusta siellä kiinnostunut, kutsuttava sinut ja maksettava sinulle stipendi. Koko ”lupaprosessi” oli siinä.
  Niin kauan kun sama kutsumenettely ei kelpaa demaripoliitikoille, työperäinen maahanmuutto ainoastaan lisää kustannuksia, joista vieläpä suurin osa on juurikin työperäisen maahanmuuton kustannuksia. Asia tietenkin muuttuu, jos ja kun maahantulijoiden myötä koko kulttuuri muuttuu siten, että esimerkiksi pöhötautisesta julkisesta taloudesta lasketaan ilmat pois ja töistä kieltäytyville ei makseta myöskään päivärahoja.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös