Oma talous

Työntekijän tekemä ehdotus Jeff Bezosille kaksinkertaisti Amazonin tuottavuuden

Työntekijöiden ehdotuksia kannattaa kuunnella.

Jeff Bezos lopetti työnsä hedge-rahastossa vuonna 1994 New Yorkissa, jonka jälkeen hän muutti Seattlen lähiöön ja päätyi perustamaan Amazonin omassa autotallissaan. Vuotta myöhemmin Amazon-sivusto avattiin ja kuukauden sisällä yritys oli myynyt kirjoja Yhdysvaltain jokaiseen 50 osavaltioon, raportoi CNBC.

”Noina päivinä [vuonna 1995], kun aloitin yrityksen, olimme melko pieni yritys useimpien standardien mukaan, mutta kasvoimme nopeasti ja se oli jännittävää”, Bezos sanoi Bush Center’s -johtajafoorumissa huhtikuussa 2018.

Kasvusta huolimatta parantamisen varaa oli, Bezos sanoi.

”Olimme alku aikoina hyvin tehottomia toiminnassamme ja logistiikassa”.

Tilausten pakkaus oli Bezoksen mukaan erityisen takkuavaa. Eikä ihme, sillä työntekijät pakkasivat tilaukset käsin nelinkontillaan sementtilattioilla Amazonin ensimmäisten kuukausien aikana. Vihdoin yksi kymmenestä työntekijästä sai – yksinkertaisen – mutta suurenmoisen idean, joka lopulta tuplasi yrityksen tuottavuuden.  

”Meillä ei ollut pakkauspöytiä”, hän kertoi vuoden 2018 foorumissa. ”Sanoin yhdelle ohjelmistosuunnittelijoista, joka pakkasi lähetyksiä minun rinnallani, ’Tiedätkö mitä meidän pitäisi tehdä? Meidän pitäisi hankkia polvisuojat.’ Hän katsoi minua kuin olisin maailman tyhmin kaveri ja sanoi ’Jeff, meidän pitäisi hankkia pakkauspöydät.’”

Bezos on kertonut, että tämä oli loistavin idea, jonka hän on koskaan kuullut. Seuraavana päivänä Bezos osti tiimille pakkauspöydät, joka ”kaksinkertaisti Amazonin myynnin”.

Vuonna 1997 Amazonin julkistamisen jälkeen yhtiön henkilöstömäärä kasvoi 614:ään ja tänä päivänä Amazon kertoo työllistävänsä 750 000 kokopäiväistä työntekijää. Yhtiön markkina-arvo on yli 946 miljardia dollaria.

Bezos on tunnettu siitä, että hän kuuntelee työntekijöidensä hullujakin ehdotuksia. Amazon Prime muun muassa syntyi erään ohjelmistosuunnittelijan idean pohjalta, jonka mukaan Amazon voisi tarjota ihmisille kanta-asiakasohjelman, johon kuuluisi nopea ja ilmainen kotiinkuljetus.

Sanomattakin selvää, että talousyksikkö ei ollut innoissaan ideasta, että yhtiö tarjoaa asiakkailleen rajattomasti ilmaisia kotiinkuljetuksia. ”Toimitus on kallista”, vaikka asiakkaat rakastavat sitä, Bezos kertoi.

Työntekijän idean pohjalta syntynyt menestyksekäs Amazon Prime on maksullinen tilauspalvelu, johon kuuluu eri etuja sekä ilmainen kotiinkuljetus.

Lue myös: Bill Gates mittaa menestystä elämässään tämän kysymyksen avulla.

Tekstiä muokattu 7.2.2020: poistettu virheellinen vuosiluku ja korjattu kirjoitusvirheitä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös