Talouden trendit

USA:n ja Kiinan välille ensimmäinen kauppasopimus

Kauppasota ei silti ole vielä ohi.

Yhdysvallat ja Kiina ovat saaneet viimein aikaan ensimmäisen vaiheen kauppasovun, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan varapääministeri Liu He allekirjoittivat sopimuksen keskiviikkona.

Kyseessä on jo kaksi vuotta jatkuneen kauppasodan ensimmäinen sovinnonele.

Kauppasodan aikana Yhdysvallat asettamat tullit koskivat kaikkiaan noin 550 miljardin dollarin arvoisia kiinalaistuotteita. Kiina puolestaan asetti amerikkalaistuotteille tulleja 185 miljardin dollarin edestä.

Sopimuksen mukaan Kiina tulee ostamaan Yhdysvalloilta 200 miljardin dollarin edestä tuotteita ja palveluja, kuten maataloustuotteita 50 miljardilla dollarilla, palveluja 40–50 miljardilla dollarilla, energiaa 50 miljardilla dollarilla ja teollisuustuotteita 75 miljardilla dollarilla. Lisäostot on sovittu seuraavalle kahdelle vuodelle.

200 miljardin lisäostot lähes kaksinkertaistaa USA:n viennin Kiinaan.

Lisäksi Kiina lupaa lisätä kansainvälisten yritysten pääsyä markkinoille esimerkiksi rahoitussektorilla, parantaa patenttioikeuksien kunnioittamista ja puuttua teknologian pakkosiirtoihin Kiinan viranomaisille.

Yhdysvallat luopuu suunnittelemistaan tullikorotuksista muun muassa kulutuselektroniikkatuotteille. Suurin osa tulleista jää kuitenkin voimaan.

Sovittelun eleitä on nähtävissä myös viestinnässä. USA:n valtiovarainministeriö ei enää syytä Kiinaa valuutan manipuloinnista. Viime kesänä Yhdysvallat syytti Kiinaan valuuttamanipuloijaksi väittäen, että Kiina polkee juanin arvoa alaspäin keinotekoisesti.  Juanin valuutan arvo on sittemmin vahvistunut.

Sopimus ei kuitenkaan vielä tarkoita kauppasodan hautaamista, sillä molemmilla mailla on edelleen voimassa korotettuja tulleja satojen miljardien tuontierille.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi STT:lle, että ensimmäisen vaiheen kauppasopimus ei tule suuresti näkymään maailmanmarkkinoilla. Suurin piristysruiske markkinoilla nähtiin jo joulukuussa, kun sovusta ilmoitettiin ja osapuolten välinen tullinokittelu päättyi.

Koivu suhtautuu varauksella Kiinan lupaukseen helpottaa kansainvälisten yritysten pääsyä maan rahoitusmarkkinoille ja parantaa patenttioikeuksia. Koivun mukaan tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, miten ne konkretisoituvat.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi eilen, että luvassa voi olla uusia tulleja, jollei Kiina pidä kiinni lupauksistaan.

Markkinoille sopimus ei ollut mikään yllätys ja luultavasti siksi se ei innostanut markkinoita. Ensimmäisen vaiheen sopimus on jo aiemmin leivottu hintoihin. USA:n S&P 500 –osakeindeksi nousi eilen 0,19 prosenttia ja Nasdaq vain 0,08 prosenttia. Shanghain pörssi jopa laski 0,38 prosenttia.

Ensimmäisen vaiheen kauppasopua on kommentoitu myös Twitterissä. Ylen aamussa asiantuntijat keskustelivat sovusta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös