Markkinakommentit

Björn Wahlroos: Markkinoiden katastrofiskenaariosta kurssiennätyksiin kolmessa päivässä – ”eikä kukaan kysy, mitä on tapahtunut”

Björn Wahlroos esitys Suuri Osakesäästäjäpäivä 2019 sijoittaminen omistaminen

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kiinnittää huomiota markkinoiden nopeisiin käänteisiin tässä kuussa.

Viime syys-lokakuussa 2018 alkaneen laaja-alaisen kurssilaskun jälkeen niin maailman suurimmat pörssit kuin Suomenkin pörssi ovat elpyneet muutaman kuukauden mittaisesta kurssilaskusta.

Eivätkä vain elpyneet, vaan myös kivunneet uusiin ennätyksiin. Kurssilasku päättyi vuoden 2018 joulun pyhien aikaan, ja sen jälkeen esimerkiksi USA:n S&P 500 on kivunnut jo yli 41 prosenttia. Helsingin pörssissä ei ole nähty vastaavaa, mutta alkusyksystä jälkeen indeksi on kivunnut kiitettävästi – varsinkin osingot huomioiden.

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei nähnyt viime vuoden alussa syytä nostaa osakepainoa.

“Viime viikkoina nähty nousu pörsseissä näyttää epäilyttävästi niin kutsutulta kuolleen kissan pompulta, eli väliaikaiseksi jäävältä helpotukselta”, Wahlroos kertoi Mandatum Lifen artikkelissaan.

Wahlroosin mielestä ei tuolloin ei kannattanut odottaa, että pörsseissä olisi tulossa mitään pitkäkestoista nousuhuumaa. Volatiliteetti ja epävarmuus viittasivat Wahlroosin mukaan siihen, että riskitaso on korkea.

Markkinat ovat kuitenkin nyt nousuhuumassa, varsinkin Yhdysvalloissa. Kurssilaskun jälkeen alkanut nousu näyttää nyt rajummalta kuin vain ”kuolleen kissan pomppu”, kuten Sammon hallituksen puheenjohtaja osakemarkkinoita kuvaili.

Nyt Wahlroos ottaa uudelleen kantaa osakemarkkinoiden tilanteeseen. Mandatum Lifen artikkelissa hän ennustaa markkinoilla paluuta normaaliin.

Kauppasota ja Brexit ovat vaikuttaneet osakemarkkinoihin ja aiheuttaneet markkinoilla volatiliteettia, mutta nyt ne ovat tulossa maaliin, Wahlroos toteaa. Hänen mainitsemaa paluuta normaaliin näyttäisi tukevan niin dollarikorkojen tuottokäyrä kuin muiden valuuttojenkin kehitys.

Markkinoilla on tapahtunut nopeita käänteitä, ja niihin on kiinnitetty Wahlroosin mielestä vähän huomioita.

”Markkinoiden tilaa kuvaa hyvin se, että tammikuussa käytiin viikon sisällä suurimman katastrofiskenaarion, Iranissa tapahtuvan maailmansodan syttymisen äärellä, ja yhtäkkiä muutama päivä myöhemmin sekä S&P että Dow Jones ovat all time high’ssa ja kaikki näyttää ihan euforiselta. Kaikki tämä tapahtui kolmen päivän sisällä. Ja kukaan ei oikeastaan kysy, mitä on tapahtunut”.

Jotain markkinoiden rauhoittumisesta kertoo osakemarkkinoiden pelkokertoimen eli VIX-indeksin lasku.

Wahlroos ennustaa korkojen nousevan, mutta maltillisesti. Korkojen nousu on hänen mukaansa niin maltillista, että varsinaisen sijoitustoiminnan kannalta sillä ei ole dramaattista merkitystä. Tosin pankkitoiminnan kannalta toki korkojen nousulla Euroopassa on jonkinlainen vaikutus.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös