Arvo-osakkeet

Lihatalo Atrialta odotetaan kovaa tuloskasvua

Atria lähes kaksinkertaisti liikevoittonsa viime vuoden loka-joulukuussa edellisvuoteen verrattuna. Tuloskasvua odotetaan jatkossakin.

Atria osakekurssi lihatalo sijoittaminen

Lihatalon liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 380 miljoonaan vertailujakson vajaasta 377 miljoonasta. Atria Suomen myynti oli vakaa viimeisellä vuosineljänneksellä. Erityisesti vienti Kiinaan kasvoi.

Yhtiön viimeisen vuosineljänneksen tulospetraus oli odotusten mukainen. Atria teki loka-joulukuussa 12,1 miljoonan liikevoiton, kun se vuotta aiemmin samalla jaksolla oli 6,7 miljoonaa euroa. Yhtiön seuraavat kaksi analyytikkoa odottivat liikevoiton kasvaneen 12 miljoonaan euroon.

Liikevoiton kasvu johtui vuoden loppua kohden vahvistuneista myyntihinnoista, suotuisasta myynnin rakenteesta ja parantuneesta operatiivisesta tehokkuudesta.

Liikevoittomarginaali kasvoi 3,8 prosenttiin liikevaihdosta, kun se vuotta aiemmin oli 1,8 prosenttia.

Yhtiön toimitusjohtajan Juha Gröhnin mukaan kaikki liiketoiminta-alueet paransivat tulostasoaan, vaikka Ruotsin ja Venäjän tulokset eivät olleetkaan odotusten mukaisia. Suomen ja Tanska & Viro-liiketoiminta-alueiden suoritukset olivat toimitusjohtajan mukaan vahvoja.

Gröhnin mukaan kananlihan ja valmisruoan kysynnän kasvu jatkuu edelleen.

Sian- ja naudanlihan kysyntä puolestaan laski vuoden 2019 alkupuolella, mutta loppuvuodesta kysynnän muutos tasaantui. Lihavalmisteiden eli makkaroiden ja leivänpäällisten kauppa on ollut Gröhnin mukaan vakaata.

Koska kananlihan kysynnän kasvu jatkuu myös tulevina vuosina, Atria käynnisti selvityksen siipikarjayksikön uudistamisesta Nurmon tehtaalla. Esiselvitysten mukaan investointi on arvoltaan noin 130 miljoonaa euroa. Mikäli investointi päätetään toteuttaa, se on mahdollista saada valmiiksi vuoteen 2024 mennessä.

Kiinassa laajalle levinneen sikataudin, afrikkalaisen sikaruton, vaikutukset maailman laajuiseen lihakauppaan ja myös Atrian toimintaan ovat suuret ja ilmeisen pitkäkestoiset. Kiina tuo tällä hetkellä suuria määriä sianlihaa ja myös muita lihalajeja laajalti ympäri maailman ja tämä kysynnän kasvu on kääntänyt erityisesti sianlihan hinnan nousuun.

Vahva sianlihan kysyntä tukee Atrian liiketoimintaa niillä alueilla, jossa yhtiöllä on teurastamoteollisuutta. Toisaalta niissä maissa, joissa yhtiö hankkii liharaaka-aineet tehtaillemme luuttomana lihana, raaka-aineiden hinnat ovat kohonneet ja saatavuuden kanssa on ollut ajoittain ongelmia.

Vuonna 2020 Atria odottaa liikevoiton olevan parempi kuin vuonna 2019. Vuoden 2019 liikevoitto oli 31,1 miljoonaa euroa.

Atria toimii pääasiallisesti vakailla vähittäiskauppa- ja Food Service -markkinoilla Suomessa ja Ruotsissa. Globaalien lihamarkkinoiden voimakkaat ja nopeat muutokset vaikuttavat entistä vahvemmin yhtiön kehitykseen ja heikentävät ennustettavuutta.

Siipikarjalihan kulutuksen yhtiö arvioi edelleen kasvavan, samalla kun punaisen lihan kulutus hieman pienenee. Valmisruuan ja Food Service -kanavan merkityksen odotetaan vahvistuvan ja myös viennin merkitys kasvaa.

Atria on lisännyt lihan vientiä, ja esimerkiksi sianlihan viennin Kiinaan arvioidaan kasvavan vuoden 2020 aikana.

Myös osinkosijoittajalle tuli hyviä uutisia, sillä Atrian hallitus esittää 0,42 euron osinkoa, jossa parannusta edellisestä vuodesta kaksi senttiä.

Analyytikot odottavat Atrialta tänä vuonna kovaa tuloskasvua. Kaksi yhtiötä seuraavaa analyytikkoa odottaa viime vuoden 31,1 miljoonan euron liikevoiton nousevan tänä vuonna 41 miljoonaan ja ensi vuonna 44,5 miljoonaan.

Oikaistun osakekohtaisen tuloksen analyytikot odottavat nousevan viime vuoden 0,54 eurosta 0,89 euroon ensi vuonna ja 0,98 euroon vuonna 2021. Odotettu osakekohtaisen tuloksen kasvu tänä vuonna on siis peräti 65 prosenttia.

Ensi vuoden tulosennusteella Atrian P/E-kerroin on vain 10,6x.

Osakesäästötili -  osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti

Anna osakesijoituksillesi parhaat mahdollisuudet kasvaa ja löydä osakesäästötilin edut. Saat eksklusiivisia vinkkejä osakesäästötilisalkkusi rakentamiseen sekä sijoitusideoita analyyseistä ja mallisalkuista.

Valitse Nordnet, Suomen suosituin arvopaperivälittäjä

Kommentoi
Ylös
>