Käänneyhtiöt

Handelsbanken: Kauppaketju Stockmann on pörssissä aliarvostettu

Pankin mukaan Stockmannin tavaratalot vahvistuvat kustannussäästöillä.

Stockmann ylitti mallikkaasti odotukset viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä. Yhtiön oikaistu liikevoitto nousi 28 miljoonaan euroon, kun neljän analyytikon konsensusennuste odotti 19,7 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavaan aikaan liikevoittoa oli 23,5 miljoonaa euroa.

Tosin Stockmannin liikevaihto laski edellisvuodesta 5,1 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein.

Toimitusjohtaja Jari Latvanen kertoo tilinpäätösraportissa, että vuonna 2019 Stockmannin liiketoiminnassa tapahtui suuria muutoksia.

”Uusimme strategiamme ja loppuvuodesta lanseerasimme kirkastetun vision, mission ja arvot. Strategisten toimenpiteidemme ensimmäiset vaikutukset ja käynnissä olevan uudistusohjelman vaikutukset näkyvät tuloksessamme”, Latvanen toteaa.

Tulosyllätys ja myönteinen kehitys on luonnollisesti heijastunut Stockmannin markkina-arvoon. Viime joulun pyhien jälkeen osake on kivunnut jo lähes 50 prosenttia.

Stockmannin loka-joulukuun yllättävän vahvan tulosraportin suurin ero odotuksiin tuli Retail- eli tavarataloliiketoiminnoista, Handelsbanken arvioi aamukatsauksessaan.

”Liikevoitto ylsi lähes 7 miljoonaan euroon, kun me odotimme sen jääneen niukasti tappiolle. Yksikön bruttomarginaali laski 46,8 prosenttiin viime vuoden 47,9 prosentista, mutta oli silti odotettua vahvempi, koska kustannukset tulivat alas odotuksiamme enemmän”, pankki toteaa.

Stockmann-konserniin kuuluvan ruotsalaisen vaateketju Lindexin tuotot ylittivät pankin mukaan niukasti ennusteet, vaikka myynti oli heikompaa.

Stockmann arvioi konsernin liikevoiton kasvavan selvästi vuonna 2020. Viime vuonna liikevoitto oli 13,3 miljoonaa euroa. Handelsbankenin ennuste tälle vuodelle on ollut 27 miljoonaa euroa liikevoittoa.

Retail -yksikkö osoitti loka-joulukuussa positiivisia merkkejä, vaikka ne olivatkin pitkälti seurausta kustannussäästöistä. Lisäks Lindexin mahdollinen myynti keventäisi yhtiön tasehuolia ja tukisi osaketta, Handelsbanken toteaa.

Uusia tietoja potentiaalisista Stockmannin toimintojen myynneistä ei kuitenkaan saatu. Pankki uskoo, että pidemmällä aikavälillä Retail-yksikköä täytyy muokata lisää kannattavuuden saavuttamiseksi.

Handelsbanken näkee Stockmannin osien summana tarkasteltuna arvokkaampana kuin nykyinen arvostus.

Pankki nosti liikevoittoennusteita ja osakkeen tavoitehintaa. Tavoitehinta nousi roimasti aiemmasta 3,0 eurosta 3,5 euroon.

Stockmann ei aio edelleenkään jakaa osinkoa. Stockmann on viimeksi jakanut osinkoja vuoden 2013 tuloksesta.

Pankin suositus Handelsbankenin osakkeelle on osta.

Kommentoi
Ylös
>