Talouden trendit

Finanssiala: Vastuullinen sijoittaminen nousussa erityisesti nuorten ja ikäihmisten keskuudessa

Nyt myös vihreä asuntolaina kiinnostaa suomalaisia.

Vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Noin puolet yksityissijoittajista kertoo olevansa kiinnostunut seuraamaan sijoitustensa tuoton lisäksi niiden vaikutuksia ympäristöön sekä yhteiskuntaan, kertoo Finanssialan tiedote.

Finanssiala ry:n Norstat Oy:ltä tilaamaan kyselytutkimukseen vastanneista noin puolet pitivät ilmastovaikutuksia tärkeänä kriteerinä valitessaan sijoituskohdetta. Yli puolet olisi valmis tyytymään maltillisempaan tuottoon lyhyellä aikavälillä, jos vähäpäästöisistä sijoituksista voisi odottaa parempaa tuottoa vaikka kymmenen vuoden päästä.

Ympäristö ja vastuullisuus olivat tärkeitä nuorille, alle 30-vuotiaille sijoittajille, mutta samoissa prosenttiosuuksissa oltiin myös 60-vuotiaiden vastauksissa.

Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi on ilahtunut tuloksista. Kaupin mukaan kyselytutkimus osoittaa, että suomalaiset ovat heränneet vastuullisuuteen ja haluavat vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja yhteiskunnallisesti kestäviin ratkaisuihin omilla taloudellisilla valinnoillaan. 

”Erityisesti nuoremman polven sijoittajat olisivat kyselyn mukaan valmiita tyytymään lyhyellä aikavälillä pienempiin tuottoihin ja odottamaan vähäpäästöisten kohteiden tuotonkehitystä pitkällä tähtäimellä. Vanhempi polvi näyttää suhtautuvan asiaan kriittisemmin tai ei osaa ottaa siihen kantaa”, Kauppi kertoo.

Myös vihreä asuntolaina kiinnostaa suomalaisia, kun lähes 60 prosenttia vastaajista olisi valmis remontoimaan asuntoaan energiatehokkaammaksi, mikäli saisi siten myös pienennettyä asuntolainan marginaalia. Alle 40-vuotiaista jopa 70 prosenttia oli asiasta myönteisellä kannalla.

Parempi energiatehokkuus muun muassa nostaa asunnon vakuusarvoa. Uudet asunnot useimmiten ovat energiatehokkaita, mutta myös vanhempi asunto voidaan remontoimalla muuttaa tällaiseksi.

Kyselyyn vastasi 18–84-vuotiaat suomalaiset, joilla on sijoituksia rahastoissa, pörssiosakkeissa tai säästö- ja sijoitusvakuutuksissa. Kyselyyn noin puolet vastaajista kannatti myös väitettä, että suurten suomalaisten sijoittajien tulisi vetää sijoituksensa pois fossiilisesta energiantuotannosta. Lähes puolet vastaajista olivat sen kannalla, että pankkien tulee lainapäätöksissään arvioida kohteen vaikutuksia ilmastoon. 

Lue myös: Vastuullinen sijoittaminen tuottaa paremmin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös