Sijoitusuutiset

Donald Trumpin tukipaketin kaatuminen ravistelee jälleen finanssimarkkinoita

USA:n senaatti ei hyväksynyt presidentti Donald Trumpin jättimäistä koronakriisin tukipakettia.

Yhdysvaltojen senaatti äänesti sunnuntaiyönä Suomen aikaa USA:n presidentti Donald Trumpin esittämästä koronakriisin elvytyspaketista. Paketin suuruus oli tähtitieteellisen suuri, yli kaksi biljoonaa dollaria eli kaksi tuhatta miljardia.

Trumpin elvytyspaketti vastaa kymmentä prosenttia Yhdysvaltain tavara- ja palvelutuotannon arvosta.

Senaatin äänestystulos meni tasan 47-47. Trumpin tukipaketti ei kuitenkaan ollut lähelläkään läpimenoa, sillä käsittelyn jatkamiseen olisi tarvittu vähintään 60 senaattorin äänet. Senaatin vähemmistönä olevat demokraatit hylkäsivät myös, jonka mukaan asiasta pitäisi äänestää uudelleen 30 tunnin sisällä.

USA:n valtapuolueet, demokraatit ja republikaanit, ovat erimieltä tukipaketin kohdentamisesta. Demokraattien mukaan nykyinen esitys ei tee tarpeeksi auttaakseen koronakriisistä kärsiviä amerikkalaisia ja heidän mukaan tukipaketti oli suunnattu lähinnä yrityksille. Se ei demokraattien mielestä auttaisi tarpeeksi yksilöitä tai terveydenhuollonpalvelujen tuottajia.

Finanssimarkkinat ovat nyt koronakriisin vuoksi herkässä tilassa ja tukipaketin kaatuminen laski heti roimasti USA:n osakeindeksifutuureja. S&P 500 –indeksi on tällä hetkellä 4,3 prosentin laskussa ja Nasdaq 3,3 prosentin laskussa.

USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on rajussa laskussa. Korko on laskenut tänään lähes 0,15 prosenttiyksikköä, ja korko on nyt 0,79 prosenttia. Koronakriisin aikana USA:n velkakirjat ovat osoittautuneet turvasatamasijoituksiksi, joiden kysyntä kasvaa epävarmuuden kasvaessa.

Epävarmuus on myrkkyä osakemarkkinoille. Epävarmuuden lisääntyminen tukipaketin kaaduttua näkyy myös osakemarkkinoiden odotettua volatiliteettia kuvaavassa VIX-indeksissä, joka on yli 8,5 prosentin nousussa. VIX-indeksin päiväkohtaiset liikkeet ovat olleet kriisin aikana rajuja.

Kauko-idässä esimerkiksi Shanghain pörssi on yli kolmen prosentin laskussa. Euroopassa Euro Stoxx 50 -osakeindeksi on lähes 4,2 prosentinlaskussa.

Suomessa Helsingin pörssi on aamusta jo yli viiden prosentin laskussa. Se on vajonnut jo vuoden 1999 tasolle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös