Talouden trendit

Lomautetun oikeus työttömyysetuuteen laajenee

Työttömyysetuuden oikeus laajenee väliaikaisesti. Lisäksi työttömyysetuuden hakemista nopeutetaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lomautetulla on huhtikuun alusta alkaen oikeus väliaikaisesti työttömyysetuuteen muun muassa yritystoiminnan ja opintojen estämättä. Työttömyysturvalakiin tehty muutos on voimassa heinäkuun asti.

Lakimuutos turvaa lomautettujen toimeentuloa ja sujuvoittaa työttömyysturva-asioiden käsittelyä TE-toimistoissa koronavirusepidemian aikana.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen työttömyysturvalain 11 luvun väliaikaisesta muuttamisesta 30.3., ja presidentti vahvisti lain seuraavana päivänä. Lakia sovelletaan lomautettuihin, joiden lomautus on alkanut 16.3. tai sen jälkeen.

Tärkein muutos koskee yrittäjiä. Yritystoiminta tai opinnot eivät estä lakimuutoksen ansiosta lomautetun oikeutta työttömyysetuuteen. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuvalla lomautetulla on oikeus työttömyysetuuteen muun muassa yritystoiminnan ja opintojen estämättä.

Tämä lakimuutos nopeuttaa työn ohella opiskelevan ja yritystoimintaa harjoittavan lomautetun henkilön työttömyysetuuden hakemista ja saamista. Mikäli lomautetulla henkilöllä on yritystoiminnasta tuloa, Kansaneläkelaitos ja työttömyyskassa ottavat tulon huomioon maksaessaan soviteltua työttömyysetuutta.

Työttömyysetuuden maksaminen lomautetulle edellyttää kuitenkin edelleen, että lomautettu ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon. Lomautetuilla on myös velvollisuus ottaa vastaan työnantajan tarjoamaa työtä.

TE-toimisto ei tutki lomautetun mahdollista TE-toimiston tarjoamasta työstä kieltäytymistä tai laiminlyöntejä, jotka liittyvät työllistymissuunnitelmaan tai sitä korvaavaan suunnitelmaan ja palveluun.

Korona kriisistä johtuva lomautusten nopea kasvu lyhyessä ajassa lisää sekä TE-toimistojen että työttömyysetuuden maksajien työmäärää. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan TE-toimistojen työtilanne on ruuhkautumassa työnhakijoiksi ilmoittautuvien lomautettujen työttömyysturva-asioiden käsittelystä.

Nyt tehty lakimuutos vähentää lomautuksista johtuvaa työtä TE-toimistoissa ja siten nopeuttaa työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanoa koronavirusepidemian aikana, ministeriö kertoo.

Alla olevalla videolla esitellään ne toimenpiteet, jotka työnantajan on käytävä läpi mahdollista henkilöstön lomautusta harkitessaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös