Makrotalous

Suomi velkaantuu nopeasti, mutta Li Andersson lyttää ”velkapopulismin”

Suomi velkaantuu nyt vauhdilla, mutta vasemmistoliiton puheenjohtaja lyttää opposition velkakritiikin populismina.

Valtiovarainministeriön mukaan Suomen julkinen velka kasvaa tänä vuonna noin 20 miljardilla eurolla noin 71 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Taantuma pienentää verotuloja ja kasvattaa työttömyysmenoja. Valtio myös tukee yrityksiä, työllisyyttä sekä ihmisten toimeentuloa voimakkaasti poikkeusolojen vuoksi. Lisäksi talouskasvua tukevat elvytystoimet kasvattavat julkisia menoja.

Julkisen talouden alijäämä kasvaa yli 8,0 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2020. Julkisen talouden sektoreista valtiontalous sukeltaa syvimmälle. Valtio kantaa päävastuun tukitoimien rahoituksesta ja pehmentää tukipaketilla epidemiasta ja taantumasta aiheutuvan iskun vaikutusta kuntatalouteen.

Tulojen ja menojen välinen epätasapaino pienenee lähivuosina, kun talouskasvu elpyy ja väliaikaiset tukitoimet päättyvät. Julkinen talous on 2020-luvun puoliväliä lähestyttäessä silti edelleen selvästi alijäämäinen.

Oppositiojohtaja Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho ovat varoittaneet holtittomasta velanotosta ja ”velkalingosta”.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo vaatii Verkkouutisten mukaan, että hallituksen tulee jo budjettiriihessä esittää suunnitelma viiden miljardin euron ongelman ratkaisemiseksi ja velkasuhteen kääntämiseksi laskuun.

Orpon mukaan koronaevytyksen lisäksi pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia ja sopeutusta. Orpon mielestä julkinen velka suhteessa bkt:hen ei saa missään tilanteessa ylittää 80 prosentin rajaa.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan julkinen velka lähestyy 80 prosentin rajaa jo vuonna 2024.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kirjoittaa Kansanuutisten blogissaan, että elvytystoimenpiteitä tarvitaan Suomessa ja muualla Euroopassa, jotta shokki jäisi mahdollisimman lyhytaikaiseksi ja päästäisiin mahdollisimman nopeasti takaisin talouskasvun ja kasvavan työllisyyden uralle.

”Suomen hallituksen linja ei ole tässä suhteessa millään tavalla poikkeuksellinen. Yhdysvalloissa on laitettu liikkeelle 2000 miljardin elvytyspaketti ja Saksa päätti äsken 130 miljardin elvytyspaketista. Maat, jotka eivät uskalla investoida ja rakentaa siltaa koronakriisin yli, tulevat suurella todennäköisyydellä löytämään itsensä syvästä lamasta siinä vaiheessa, kun pahin vaihe pandemiassa jo on ohi”, Andersson toteaa.

Anderssonin mielestä ”velkapelottelu on helppo populistinen, retorinen keino”, vaikka tässä tilanteessa elvytys on ehdottomasti kaikkein vastuullisin tapa tukea taloutta, yrityksiä ja kansalaisia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös