Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinat toipumassa koronan jäljiltä – kauppamäärät palautuivat lähes edellisvuoden tasolle

Vanhojen asuntojen kauppa jäi kesäkuussa vain 1,8 prosenttia ja uusien asuntojen noin 3 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Kiinteistöalan keskusliitto.

KVKL:n hintaseurantapalvelun mukaan asuntokauppa pysähtyi kuin seinään huhtikuussa koronakriisin vuoksi. Vielä maaliskuussa vanhojen asuntojen kauppa kävi lähes viisi prosenttia viime vuotta reippaammin, mutta huhtikuussa kauppa sukelsi yli 30 prosenttia, ja toukokuussakin kauppa oli yhä noin kolmanneksen jäljessä vuoden 2019 toukokuusta.

Kesäkuussa kuitenkin kauppaa kirittivät rivitaloasuntojen ja omakotitalojen myynti. KVKL:n mukaan makotitalojen kauppa oli kesäkuussa jo kaksi prosenttia viime vuotta edellä.

Kokonaisuudessaan kuluvan vuoden tammi-kesäkuun aikana kiinteistönvälittäjien kautta myytiin 32 098 asuntoa, mikä on 7,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana ja 4,9 prosenttia viiden vuoden keskiarvoa vähemmän.

Uudiskohteiden kauppa jäi kuitenkin vain prosentin viime vuodesta, yhteensä uusia asuntoja myytiin tammi-kesäkuussa 4586. Uudiskaupan notkahdus on KVKL:n mukaan pieni, koska kauppa kävi vahvana koko alkuvuoden ja kesäkuussa kauppamäärä palautui jo normaalille tasolle.

Asuntomarkkinoiden elpyminen on alkanut ennen kaikkea pääkaupunkiseudulla, mikäli on uskominen myyntiaikojen kehityssuuntaa.

KVKL:n tilastot kertovat, että kesäkuussa vanhan kerrostalokaksion myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli 52 päivää, myyntiaika on lyhentynyt viidellä päivällä toukokuusta. Vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen myyntiaika muualla Suomessa on pidentynyt kymmenellä päivällä 95 päivään.

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan omakotitalon keskimääräinen myyntiaika oli kesäkuussa 95 päivää. Omakotitalojen keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla on lyhentynyt yli kolmella viikolla maaliskuusta. Muualla Suomessa omakotitalon myyntiaika on pidentynyt hieman, 137 päivään.

”Asuntomarkkinat näyttävät palautuneen todella nopeasti kevään syväsukelluksesta. Myös myyntiajat ovat nopeutuneet koko pääkaupunkisedulla toukokuusta – omakotitaloissa ollaan jo alle 100 päivässä”, summaa SKV Kiinteistönvälityksen ja Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat toisella kvartaalilla useilla suurilla paikkakunnilla koronasta huolimatta.

Helsingissä hinnat nousivat 1,8 prosenttia, Espoossa 1,9 prosenttia, Vantaalla 1,8 prosenttia, Tampereella 1,1 prosenttia ja Turussa 1,8 prosenttia. Sen sijaan Oulussa hinnat laskivat 2,5 prosenttia vuoden alusta.

Myös Tilastokeskuksen asuntotilastot osoittavat, että asuntojen hintojen alueellinen eriytyminen jatkuu koronakriisistä huolimatta.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2019 toukokuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla 1,4 prosenttia ja laskivat muualla maassa 3,5 prosenttia. Huhtikuuhun verrattuna hinnat pysyivät lähes ennallaan koko maassa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös