Yritysuutiset

Ruotsalaisyhtiön ostotarjous Neleksestä harmillinen Solidiumille – valtionyhtiö jäi nuolemaan näppejään

Solidium Antti Mäkinen toimitusjohtaja valtion sijoitusyhtiö
Solidium Oy:n toimitusjohtaja Antti Mäkinen.

Ruotsalaisyhtiön 1,7 miljardin ostotarjous Neleksestä on katkeraa kalkkia valtion sijoitusyhtiö Solidiumille.

Metso on jakautunut kahdeksi erilliseksi pörssiyhtiöksi. Osittaisjakautumisen myötä Metson Minerals-liiketoiminta ja Outotec ovat yhdistyneet Metso Outoteciksi, joka tarjoaa laitteita, palveluja ja prosessiteknologiaa mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloilla tarjoavaksi yhtiöksi.

Metson osittaisjakautumisen täytäntöönpano rekisteröitiin kaupparekisteriin 30.6.

Metson jäljelle jäävä osa nimettiin uudelleen Neles Oyj:ksi, joka keskittyy virtauksensäätöön. Kaupankäynti Neleksen osakkeilla Helsingin pörssilistalla alkoi heinäkuun alussa.

Osittaisjakautumisen jälkeen Neleksen kurssinoteeraus liikkui 8-9 euron välissä. Osake pomppasi kuitenkin maanantaina, kun Neles kertoi, että ruotsalainen Alfa Naval haluaa ostaa Nelesin. Ruotsalaisyhtiö on tehnyt julkisen käteisostotarjouksen kaikista Neleksen liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista, jotka eivät ole Neleksen tai minkään sen tytäryhtiön hallussa.

Ostotarjouksessa Neleksen osakkeenomistajille tarjotaan 11,5 euron käteisvastike jokaista Neleksen liikkeeseen laskettua ja ulkona olevaa osaketta kohden, jolloin Neleksen osakkeiden yhteenlaskettu arvo on noin 1,7 miljardia euroa.

Neleksen hallituksen jäsenet, jotka osallistuivat päätöksentekoon, ovat yksimielisesti päättäneet suositella Neleksen osakkeenomistajille Ostotarjouksen hyväksymistä.

Alfa Laval on johtava, maailmanlaajuinen lämmönsiirto-, erottelu- ja nesteidenkäsittelyteknologioihin pohjautuvien tuotteiden ja ratkaisujen tarjoaja.

Alfa Laval kertoo tunnistaneensa teollisen virtauksensäätömarkkinan keskeiseksi kasvualueeksi. Yrityskauppa tarjoaa Alfa Lavalille mahdollisuuden asemansa merkittävään vahvistamiseen laaja-alaisella teollisen virtauksensäädön markkinalla, jolla yhtiö tarjoaa tällä hetkellä pääasiassa energiatehokkuusratkaisuja.

Alfa Laval uskoo myös, että toimiminen osana Alfa Laval -konsernia voi edesauttaa merkittävästi Neleksen tulevaa kehitystä useilla osa-alueilla, esimerkiksi Alfa Lavalin nykyisen maailmanlaajuisen verkoston hyödyntämisen kautta.

Ruotsalaisyhtiön ostostarjous on tuli harmittavaan aikaan valtion sijoitusyhtiö Solidiumin kannalta.

Solidium nimittäin kertoi heinäkuun 1. päivänä saaneensa päätökseen koko 14,9 prosentin omistuksensa eli noin 22,4 miljoonaan Neleksen osakkeen myynnin Valmetille. Kauppahinta oli 8,0 euroa osakkeelta, joka vastaa 179 miljoonan euron kokonaiskauppahintaa.

Solidium siis myi Neleksen osakkeet 8,0 eurolla kuun alussa, kun vajaan kahden viikon päästä Neleksestä tehtiin ostotarjous 11,5 euron hinnalla.

Luonnollisesti myös osakekurssi pomppasi rajusti ostotarjouksen julkistamisen jälkeen. Maanantain päätöskurssi oli 11,88 euroa, eli hieman yli ostotarjoushinnan.

Ei siis mikään ihme, että Solidiumin toimitusjohtajan, Antti Mäkisen kommentit ruotsalaisyhtiön ostotarjouksesta olivat varsin happamia.

”Neleksessä olevaa osaamista on rakennettu Suomeen ainakin 60 vuotta, ja heti kun tulee äx prosenttia preemiota osakkeen kurssin päälle, niin heti ollaan valmiita myymään pikavauhdilla”, Mäkinen totesi ruotsalaisille Kauppalehden mukaan.

Neleksen myyminen olisi Mäkisen mukaan lyhytnäköistä ja hätiköityä.

Koska Solidium myi Neles-omistuksensa Valmetille, tuli Valmetista samalla Neleksen suurin omistaja. Solidium on puolestaan Valmetin suurin omistaja. Valmet ei ole vielä ilmoittanut, hyväksyykö se ruotsalaisyhtiön ostotarjouksen.

Solidium on Suomen valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, joka omistaa vähemmistöosuuksia kansallisesti merkittävissä pörssinoteeratuissa yhtiöissä. Solidiumin tehtävänä on vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta yhtiöissä ja kasvattaa pitkäjänteisesti omistustensa arvoa. Solidium toimii markkinaehtoisesti ja sijoituspäätöksiä tehdään vain taloudellisten edellytysten täyttyessä.

Solidium on omistajana kahdessatoista pörssilistatussa yhtiössä, joissa kaikissa Solidium on vähemmistöomistajana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös