Makrotalous

Ekonomisti: Koronakriisi paljasti työmarkkinoiden väliinputoajat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti mukaan kasvanut työttömyys ja suuri lomautusten määrä tuo esille työttömyysturvan katvekohdan.

Tuoreet Tilastokeskuksen julkaisemat työllisyysluvut osoittavat, että työllisyysasteen trendi oli 72,4 prosenttia vuoden 2020 kesäkuussa.
Työttömyysasteen trendi oli 6,7 prosenttia. 

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2020 kesäkuussa 87 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 47 000 enemmän kuin vuoden 2019 kesäkuussa.

Työttömyysaste oli kesäkuussa 7,9 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 6,2 prosenttia. Miesten työttömyysaste nousi viime vuoden kesäkuusta 0,8 prosenttiyksikköä 7,6 prosenttiin. Naisten työttömyysaste nousi 2,8 prosenttiyksikköä 8,3 prosenttiin.

Työllisyys kaukana hallituksen tavoitteesta

Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista käy ilmi, että työllisyys on 79 000 työllisen päässä hallituksen asettamasta alkuperäisestä 75 prosentin työllisyysasteen tavoitteesta. 

”Valitettavasti trendiluvut antavat nyt liian positiivisen kuvan todellisuudesta. Raakaluvuissa työttömien määrä nimittäin nousi melkein 50 000 viime vuoteen verrattuna ja työllisten määrä laski liki 90 000. Trendilukujen epätarkkuuksien takia on valtavan tärkeää tarkastella myös rekisteripohjaisia lukuja Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta”, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Lomautusten määrä oli Työ- ja elinkeinoministeriön keräämissä rekisteripohjaisissa luvuissa poikkeuksellisen korkea. Suomen tuotanto on laskenut vuoden takaiseen verrattuna maaliskuusta lähtien keskimäärin 5,5 prosenttia kuukaudessa. Tuotanto ja työttömyys ovat kytköksissä toisiinsa, joten Suomessa lomautusten määrä on räjähtänyt. 

”Lomautettuja oli kesäkuussa noin 117 000 eli yli 100 000 viime vuoden kesäkuuta enemmän. Nämä henkilöt eivät kaikki näy työvoimatutkimuksen luvuissa työttöminä, mutta työttömiä he käytännössä ovat. Tämän vuoksi Suomen lukuja ei voi ongelmitta verrata muiden maiden lukuihin”, Kotamäki sanoo. 

Kotamäen mukaan hyvä uutinen on, että kuluttajien luottamus parantui merkittävästi kesäkuussa, mikä on selkeästi positiivinen signaali. 

”Toivottavasti se olisi kytköksissä lähitulevaisuuden työttömyyskehitykseen, mutta se jää nähtäväksi.” 

Ansioturva ei ole tasapuolinen

Kasvanut työttömyys ja suuri lomautusten määrä on tuonut esiin yhden työttömyysturvan katvekohdan eli sen, että vain työttömyyskassojen jäsenet ovat oikeutettuja ansioturvaan. 

”Kaikki työttömät maksavat palkastaan työttömyysvakuutusmaksuja, joilla ansiosidonnainen työttömyysturva pääosin rahoitetaan. Silti vain työttömyyskassojen jäsenet ovat oikeutettuja ansioturvaan. Kassojen jäsenmaksuilla katetaan vain reilu viisi prosenttia menoista. Järjestelmä ei ole tasa-arvoinen”, Kotamäki sanoo. 

”Koronakriisi on tuonut esiin surullisella tavalla työmarkkinoiden välinputoajien joukon. Toukokuussa 65 000 ihmistä sai peruspäivärahaa. Kassojen jäsenenä nämä ihmiset olisivat oikeutettuja ansiosidonnaiseen korvaukseen, mutta nyt he tippuvat perusturvalle. Järjestelmän epäkohta tulisi korjata jo pelkästään yhdenvertaisuuden takia. Koronakriisissä yleinen ansioturva olisi ollut parempaa suhdannepolitiikkaa puhumattakaan työttömän oman tilanteen parantumisesta.” 

”Onneksi nyt olemme tilanteessa, jossa kaikki eduskuntapuolueet kannattavat siirtymistä yleiseen ansioturvaa. Nyt on hallituksen vuoro tehdä johtopäätökset ja edistää asiaa. Tässä vaiheessa kyse on poliittisesta tahdosta”, Kotamäki linjaa.  

Yleinen ansioturva jakaa työmarkkinaosapuolten mielipiteitä

Kokoomus yllätti uutisköyhän heinäkuun kannanotollaan, jossa se kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille.

Nykyisin ansiosidonnaista työttömyysturvaa voivat Suomessa saada ainoastaan työttömyyskassojen jäsenet. Ansiosidonnaisen työttömyysetuuden saaminen ei edellytä ammattiliittoon kuulumista.

Silti ansiosidonnainen työttömyysturva rahoitetaan 95-prosenttisesti verovaroin kaikilta palkansaajilta, siis sekä kassoihin kuuluvilta että kuulumattomilta. Työttömyyskassan jäsenmaksu kattaa vain noin viisi prosenttia kuluista.

Kevään aikana koronakriisin vuoksi kymmeniätuhansia palkansaajia on jäänyt pelkän Kelan maksaman peruspäivärahan varaan, koska eivät kuulu mihinkään työttömyyskassaan.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK käänsi kelkkansa ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksessa. Työnantajajärjestö on päättänyt tukea nyt kokoomuksen ajamaa yleistä työttömyysturvaa.

EK kertoi tällä viikolla, että ansiosidonnainen työttömyysturva ei saa olla sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen. Nykyinen järjestelmä, jossa kaikki maksavat, mutta vain kassan jäsenet saavat, on epäoikeudenmukainen.

Työntekijäpuolen keskusjärjestö SAK pitää yllättävänä ja valitettavana päätöksenä, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK muutti kantaansa. Vielä tähän asti EK on liputtanut yhdessä kehitetyn ansiosidonnaisen työttömyysturvan puolesta ja nyt linja muuttuikin perusturvatyyppiseen ajatteluun, SAK valittelee.

Nyt Keskuskauppakamarin pääekonomistina toimiva Mauri Kotamäki selvitti edellisen hallituksen aikana sosiaali- ja terveysministerin toimeksiannosta yleiseen ansioturvaan siirtymisen vaihtoehtoja. Selvitystä voi käydä lukemassa täällä

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös