Asunnot ja kiinteistöt

Hintakaula pääkaupunkiseudun ja muun Suomen asuntojen hinnoissa vain kasvaa

vanhat osakeasunnot hintakehitys talous asuntomarkkinat
Vuoden 2020 tiedot ovat ennakollisia. Lähde: Tilastokeskus.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat elokuussa useimmissa suurissa kaupungeissa, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2019 elokuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla 2,1 prosenttia ja laskivat muualla maassa 1,8 prosenttia. Koko maassa hinnat pysyivät kuitenkin ennallaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin vanhojen osakeasuntojen kauppoja elokuussa noin kolme prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Koronakriisi näkyy asuntokauppojen määrissä. Asuntokauppojen määrä laski toisella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta koko maassa 18 prosenttia. Suurten kaupunkien (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku) yhteenlaskettu asuntokauppojen määrä putosi toisella neljänneksellä 20 prosenttia. Suurten kaupunkien ulkopuolella kauppamäärät putosivat 17 prosenttia.

Koko tammi-kesäkuussa asuntokauppaa on tehty 7,3 miljardilla eurolla, mikä on viime vuoden tasoa. Pääkaupunkiseudulla kaupan arvo on noin kolme prosenttia viime vuotista suurempi ja muualla maassa noin neljä prosenttia pienempi. Alkuvuonna pääkaupunkiseudulla kaupan arvo oli 47 prosenttia koko maan arvosta. Suurissa kaupungeissa kaupan arvo oli 63 prosenttia koko maan arvosta.

Asuntojen viime vuosien hintakehityksessä silmiinpistävää on myös suuralueidenalueiden välisten erojen kasvu.

“Neljässä vuodessa vanhojen kerrostaloasuntojen nimellinen hinta Itä-Suomessa -20 %, Länsi- ja Pohjois-Suomi noin nollassa, Etelä-Suomi +13 %. Helsinki +20 %”, kommentoi tuoreita asuntotilastoja ETLAn tutkija Ville Kaitila Twitterisssä.

Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hintakehityksessä ei tapahtunut suuria muutoksia suuralueittain tarkasteltuna, mutta pidemmällä aikavälillä ero on merkittävä Itä-Suomen ja Etelä-Suomen välillä.

Miksi asuntolainan kilpailutus kannattaa?

Kilpailuta asuntolaina ilman sitoumuksia. Asuntolainan kilpailutus tapahtuu käytännössä saman kaavan mukaan kuin minkä tahansa lainan kilpailuttaminen.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös