Yritysuutiset

Neste ja Shell alkavat toimittaa uusiutuvaa lentopolttoainetta

Neste ja Shell ovat vastuullisen lentopolttoaineen tarjonnan lisäämisestä.

Neste ja Shell Aviation ovat allekirjoittaneet vastuullisen lentopolttoaineen toimitussopimuksen, millä valmistaudutaan lentoyhtiöiden kasvaviin päästövähennystavoitteisiin.

Nesteen mukaan sopimus lisää merkittävästi vastuullisen lentopolttoaineen tarjontaa ja saatavuutta ilmailualalle lokakuusta 2020 alkaen. Se tuo yhteen Nesteen asiantuntijuuden uusiutuvan dieselin ja vastuullisen lentopolttoaineen tuotannossa ja tarjonnassa sekä Shell Aviationin maailmanluokan valtuudet toimittaa ja hallinnoida polttoaineita ympäri maailmaa.

“Ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja nettonollapäästöjen saavuttamiseksi ilmailualan tulee toimia nopeasti. Shell Aviationin tavoitteena on vähentää myymiensä polttoaineiden hiili-intensiteettiä, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että myymme ajan mittaan enemmän vähähiilisiä lentopolttoaineita, kuten vastuullista lentopolttoainetta”, kertoo Anna Mascolo, Shell Aviationin toimitusjohtaja.

Nesteen Renewable Aviation -liiketoiminnan johtaja Thorsten Lange kertoo, että vastuullinen lentopolttoaine tarjoaa ainoan kestävän vaihtoehdon fossiilisille nestemäisille polttoaineille kaupallisten lentokoneiden voimanlähteenä, millä on mahdollista välittömästi vähentää ilmailun kasvihuonekaasupäästöjä.

Neste valmistaa Neste MY uusiutuva lentopolttoaine™ -tuotetta, joka on valmistettu uusiutuvista jäte- ja tähderaaka-aineista. Puhtaassa muodossaan tuotteella voidaan yhtiön mukaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosenttia sen elinkaaren aikana fossiiliseen lentopolttoaineeseen verrattuna. Nesteen uusiutuvaa lentopolttoainetta voidaan käyttää drop-in polttoaineena olemassa olevien lentokonemoottoreiden ja lentoaseman polttoaineen jakeluinfrastruktuurin kanssa ilman lisäinvestointeja.

Ennen käyttöä tuote sekoitetaan fossiiliseen lentopolttoaineeseen, ja se täyttää sen jälkeen lentopolttoaineiden ASTM-standardin tekniset vaatimukset.  hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä.

Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen vuotuinen tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä 100 000 tonnia. Singaporen jalostamon laajennuksen myötä ja mahdollisilla lisäinvestoinneilla Rotterdamin jalostamoon Neste pystyy valmistamaan vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta vuoteen 2023 mennessä. Neste työskentelee aktiivisesti toimitusketjukumppaniensa kanssa kasvattaakseen vastuullisen lentopolttoaineen saatavuutta ilmailualalle maailmanlaajuisesti.

Nesteen osake on kivunnut rajusti koronakriisin syövereistä. Maaliskuun pohjilta osake on noussut jo yli 130 prosenttia.

Nesteen toisen vuosineljänneksen tulos oli vahvasti kaksijakoinen. Nesteellä oli jälleen vahva neljännes uusiutuvissa tuotteissa, mutta öljytuotteissa huhti-kesäkuu oli ennennäkemättömän heikko jalostusmarkkina.

Jalostamoyhtiön vertailukelpoinen liikevoitto laski toisella vuosineljänneksellä 255 miljoonaan euroon vertailukauden 367 miljoonasta eurosta. Liikevoiton lasku oli kuitenkin analyytikoiden 210 miljoonan euron konsensusennustetta selvästi alhaisempi. Joten tuloskehitys oli positiivinen yllätys.

Danske Bankin sijoitusasiantuntijat tapasivat Nesteen johtoa syyskuun alussa. Se lisäsi pankin uskoa Nesteen kasvutarinaan.

”Tavattuamme johdon olemme optimistisempia Nesteen Q3-suoriutumista kohtaan. Kysyntää Renewable Products -segmentissä kuvataan hyvin vahvaksi ja jatkuvasti kireä raaka-ainemarkkina vaikuttaa olevan hallinnassa”, kertoi Danske Bankin analyytikko Antti Koskivuori pankin aamukatsauksessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös