Markkinakommentit

Elämme erikoisia aikoja – markkinat odottavat korkojen laskevan entisestään

Saksa velkakirja korko

Markkinoiden korko-odotukset laskeneet, vaikka elvytys kanavoituu aiempaa suoremmin reaalitalouteen, muistuttaa Kuntatalouden pääekonomisti.

Koronakriisin pitkittyminen on johtanut korkojen ja korko-odotusten laskuun markkinoilla entistäkin alemmaksi.

Saksan 10-vuoden velkakirjan korko on jo reippaasti miinuksella. Markkinat myös odottavat korkojen pysyvän negatiivisina. Esimerkiksi euroalueen 10-vuoden koronvaihtosopimus eli SWAP-korko on painunut -0,2 prosenttiin.

Swap-korko on koronvaihtosopimuksen korko, jota tarvitaan vaihdossa korkotyypistä toiseen eli esimerkiksi vaihtuvakorkoisesta kiinteäkorkoiseen, ja se kertoo markkinoiden korko-odotuksista. Mitä alhaisempi on swap-korko, sitä vähemmän markkinoilla ollaan valmiita maksamaan korkosuojauksesta, jolloin se on merkki markkinoiden vähäisistä koronnousun huolista.

Mikä siis painaa toteutuneita korkoja ja korko-odotuksia alaspäin?

”Euron vahvistuminen on lisännyt lyhyen aikavälin deflaatioriskejä. Julkistalouksien velkataakat kasvavat merkittävästi, mikä voimistaa tarvetta pitää politiikkakorot matalalla”, arvioi Kuntatalouden pääekonomisti Timo Vesala markkinakatsauksessaan.

Vesalan mukaan EKP:n elvytystoimet – erityisesti pankkien rahoituksen saatavuutta tukeva TLTRO-ohjelmat – ovat painaneet euribor-korot hyvin mataliksi ja lyhyet jopa EKP:n talletuskoron alapuolelle.

Vesalan mukaan koronapandemian sitkeyden vuoksi EKP saattaa lähikuukausina yhä lisätä elvytystä. Lisäkoronlaskut eivät ekonomistin mukaan kuitenkaan enää vaikuta todennäköisiltä.

”Toisaalta EKP:n korkopolitiikassa ei odoteta myöskään kiristyksiä ennen kuin aikaisintaan vuoden 2023 paikkeilla ja senkin jälkeen korkojen odotetaan nousevan hyvin hitaasti. Käytännössä rahamarkkinakorkojen uskotaan pysyvän negatiivisina 2020-luvun puolivälin yli”, Vesala toteaa.

Korko-odotukset voivat kuitenkin muuttua nopeasti, mikäli inflaatio- tai kasvunäkymässä tapahtuu positiivista kehitystä, Vesala muistuttaa.

”Toisin kuin finanssikriisin jälkeen, nyt merkittävä osa elvytyksestä kanavoituu valtioiden koronatukien kautta suoraan reaalitalouteen – siksi mahdollisuudet kysyntäinflaation elpymiselle ovat paremmat. Mikäli EU:n elvytyspaketin avulla onnistutaan vauhdittamaan talouden rakennemuutosta, pitkän aikavälin kasvupotentiaali vahvistuu ja tasapainokorot voivat sitä kautta kääntyä nousuun”, ekonomisti toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös