Arvo-osakkeet

Finnairin Manner: “Näkyvyys markkinaan on nyt poikkeuksellisen lyhyt”

Finnair Topi Manner lentoyhtiö

Riittääkö Finnairin kassa yli koronakriisin?

Lentoyhtiön kolmannen vuosineljänneksen tulosraportti oli odotetusti synkkä. Liikevaihto laski lähes 89 prosenttia vertailukaudesta 97 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten se oli yli 865 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liiketulos painui -167 miljoonaa euroa tappiolle.

Yhtiö ennustaa, että jatkuneiden tiukkojen matkustusrajoitusten vuoksi vertailukelpoinen liiketappio tulee olemaan neljännellä vuosineljänneksellä samaa suuruusluokkaa kuin toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä.

Yhtiön tämänhetkisten arvioiden mukaan liikevaihto sekä kapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna laskevat vuonna 2020 yli 70 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Lentoyhtiön toimitusjohtaja Topi Manner kertoo, että koronapandemian vaikutukset jatkuivat raskaina kolmannella vuosineljänneksellä.

”Matkustusrajoitukset, jotka erityisesti Suomessa ovat poikkeuksellisen tiukat, johtivat siihen, että aiemmista suunnitelmistamme poiketen operoimme edelleen rajallista verkostoa koko vuosineljänneksen ajan. Tämä näkyi matkustajamäärissä, liikevaihdossa ja tuloksessa”, Manner toteaa.

Koronakriisi on herättänyt huolta myös Finnairin kassan riittävyydestä.

Mannerin mukaan yhtiö jatkoi katsauskauden aikana rahoitusaseman ja oman pääoman vahvistamistoimia. Finnair uudelleenrahoitti aiemman 200 miljoonan euron hybridilainan, toteutti yhden A350-lentokoneen myynti ja takaisinvuokraus -järjestelyn sekä nosti toisen 200 miljoonan euron erän 600 miljoonan euron TyEL-lainastaan.

”Kassamme onkin edelleen varsin vahva ja taseemme terve”, Manner vakuuttaa.

Manner kertoo Markkinaraadissa, että Finnairilla on kolmannen kvartaalin lopussa 725 miljoonaa euroa kassassa rahaa ja käyttämättömiä luottolimiittejä 375 miljoonaa euroa.

”Finnairin kassa kestää vuoden 2021 loppupuolelle, vaikka me lentäisimme hyvin vähän tai ei ollenkaan.”

Lisäsäästöjä on tulossa. Manner kertoo, että Finnair nosti nyt pysyvien, vuosittaisten kustannussäästöjen tavoitetta 140 miljoonaan euroon vuoden 2022 alusta alkaen verrattuna vuoteen 2019, kun aiempi säästötavoite oli 100 miljoonaa euroa.

”Säästöjä haemme kaikista kulueristä. Varaudumme eri toimin siihen, että koronanjälkeisestä markkinasta tulee erittäin kilpailtu”, toimitusjohtaja toteaa.

Ensi vuoden alkuun verrattuna Finnairin henkilöstömäärä vähenee yt-neuvottelujen lopputuloksena lähes 1 100:lla. Yhteistoimintaneuvotteluiden perusteella vähentyvien työpaikkojen määrä oli jonkin verran alustavaa arviota pienempi, mikä johtui osin henkilöstön kanssa solmituista sopimuksista, joilla Finnair saavutti osin pysyviä, osin väliaikaisia säästöjä.

Asiakkailleen Finnair on maksanut koronatilanteen takia perutuista lennoista lippupalautuksia helmi-syyskuussa yli 400 miljoonaa euroa.

”Palautushakemussuma on nyt purettu ja hakemusten käsittelyaika on palannut lähes normaaliksi. Jäljellä olevien palautusten arvioidaan olevan 40 miljoonaa euroa, joten ne eivät enää tulevaisuudessa kuormita liiketoiminnan rahavirtaamme merkittävällä tavalla. Ilahduttavaa on myös se, että asiakastyytyväisyyttä mittaava nettosuositteluindeksimme oli tällä poikkeuksellisella katsauskaudella ennätyskorkea 56”, toimitusjohtaja kertoo.

Talvikaudella Finnair liikennöin edelleen melko rajallista verkostoa, sillä tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet merkittävästi kysyntään.

”Lanseerasimme lokakuussa Suomessa vastuullisen matkustamisen kampanjan, jolla haluamme muistuttaa, että matkailutoimialalla on merkittävä kansantaloudellinen ja työllistävä vaikutus. Suomen matkailutoimiala työllistää yli 140 000 ihmistä ja kyse on heidän ja heidät työllistävien yritysten tulevaisuudesta.”

Näkyvyys markkinaan on toimitusjohtajan mukaan nyt poikkeuksellisen lyhyt.

”Koko alamme tarvitsee yhtenäisiä ja selkeitä Euroopan-laajuisia matkustusrajoituksiin liittyviä linjauksia ja testauskäytäntöjä, jotta niin alan toimijat kuin matkustajatkin pystyvät paremmin suunnittelemaan toimintaansa”, Manner toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös