Yritysuutiset

Revenion silmänpaineen mittauslaitteiden kysyntä jatkui vahvana kolmannella vuosineljänneksellä

Kertaluontoiset kulut kuitenkin painoivat yhtiön tuloskehityksen alle viime vuoden.

Revenion myynnin kasvu oli jälleen väkevää. Liikevaihto oli kolmannella vuosineljänneksellä 15,8 miljoonaa euroa, kasvaen viime vuodesta 10,5 prosenttia. Liikevaihdon valuuttakurssien vaikutuksella oikaistu kasvu heinä–syyskuussa oli 17,0 prosenttia eli 6,4 prosenttiyksikköä raportoitua kasvua vahvempi.

iCare-silmänpaineen mittauslaitteiden ja antureiden kysyntä jatkui vahvana, kuvantamislaitteiden myynti piristyi hieman alkuvuodesta. Myyntimenestykseen vaikuttivat myös muutamat tavanomaista suuremmat tilaukset Yhdysvalloissa

Liiketulos laski kuitenkin 7,5 prosenttia 3,6 miljoonaan euroon. Raportoitu kertaluontoiset erät sisältävä liiketulos jäi selvästi alle analyytikoiden keskimääräisen 5,1 miljoonan euron odotetun liiketuloksen.

Revenio kirjasi Ihosyöpäkamera Cutican aktivoituihin tuotekehitysmenoihin 1,9 miljoonan euron arvonalentumisen johtuen tulevaisuuden tuotto-odotusten heikentyneistä näkymistä. Vertailukauden liiketulosta rasittivat myös sekä yritysostoon liittyvät kertaluonteiset kulut että CenterVuen vaihto-omaisuuden hankintamenoon liittyvä vaikutus, yhteensä 0,7 miljoonaa euroa.

Yritysoston kertaluonteisilla kuluilla ja vaihto-omaisuuden hankintamenoon liittyvällä vaikutuksella oikaistu vertailukauden liiketulos oli 4,6 miljoonaa euroa ja Cutican alaskirjauksilla oikaistu katsauskauden liiketulos oli 5,6 miljoonaa euroa. Vertailu- ja katsauskauden oikaistuun liiketulokseen suhteutettuna katsauskauden liiketulos kasvoi 21 prosenttia.

Kiinteät kustannukset ovat katsauskaudella olleet yli miljoona euroa suunniteltua alemmalla tasolla koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi koskien erityisesti matkustus- ja messukuluja.

Liiketoiminnan rahavirta kasvoi peräti 226 prosenttia ja oli 6,5 miljoonaan euroon.

Katsauskauden päättymisen jälkeen 12.10. yhtiö julkaisi päivitetyn tulosohjeistuksen vuoden 2020 toiselle vuosipuoliskolle. Tähän ohjeistukseen ei kolmannen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä tullut muutoksia.

Koronapandemia aiheuttaa markkinoilla edelleen yleistä epävarmuutta ja vaikeuttaa näkyvyyttä loppuvuodelle 2020. Näissä olosuhteissa Revenio arvioi yhtiön kuluvan vuoden heinä–joulukuun valuuttakurssioikaistun liikevaihdon kasvavan vahvasti edellisvuodesta ja kannattavuuden ilman kertaluonteisia kuluja olevan vahvalla tasolla.

Revenion toimitusjohtaja Jouni Toijala kertoo, että markkinoiden asteittainen elpyminen rajoitustoimenpiteiden purkamisen myötä alkoi jo toukokuussa ja jatkui heinä–syyskuun aikana.

”Revenio-konsernin kaikki oftalmologiaan liittyvät tuotteet on nyt yhdistetty yhtenäisen iCare-brändin alle. Yhtenäisen iCare-brändin myötä voimme tarjota asiakkaillemme entistä tehokkaammin ja kattavammin kaikki oftalmologiaan liittyvät tuotteet ja palvelut; silmänpohjan kuvantamislaitteet, perimetrit näkökenttätutkimukseen sekä silmänpaineen mittauslaitteet. Uskomme, että silmänhoidon on oltava vaivatonta, tarkkaa ja luotettavaa”, Toijala toteaa.

Toijalan mukaan iCare-silmänpohjan kuvantamislaitteiden myynti piristyi hieman katsauskaudella.

”Erityisesti DRSplus-silmänpohjan kuvantamislaitteen kysyntä on ollut vilkasta. Covid-19-rajoitustoimet vaikuttavat kuitenkin edelleen kuvantamislaitteiden myyntiin, sillä ne ovat investointihyödykkeitä ja vaativat henkilökohtaisen tapaamisen sekä myynnin, että asennuksen osalta.”

Revenion kolmannen vuosineljänneksen raportti ei riittänyt sijoittajille, sillä yhtiön osakekurssi oli torstaina aamupäivällä 3,9 prosentin laskussa.

Yhtiön osakekurssiin on ladattu kovia kasvuodotuksia tulokselle ja nyt nähty vaatimaton tuloskehitys oli markkinoille pettymys. Kuluvan vuoden konsensuksen mukaisella tulosennusteella Revenion P/E-kerroin on korkea, peräti 86x.

Kommentoi
Ylös
>