Osakeanalyysit

Sammon irtautuminen Nordeasta olisi järkevä liike

Sampo Nordea osakekurssit sijoittaminen talous pörssi

Huhut kirittävät Sammon ja Nordean osakkeita.

Finanssikonserni Sampo omisti viime vuoden lopussa 800 miljoonaa Nordean osaketta, joka vastaa 19,9 prosentin omistusosuutta. Nordeaa on käsitelty Sammon konsernitilinpäätöksessä osakkuusyhtiönä vuodesta 2009 alkaen.

Sammon osakkeen krooninen aliarvostus on ollut jo pitempään keskustelunaihe Suomen osakemarkkinoilla. OP:n pääanalyytikko Antti Saari kiinnitti Sammon osakkeen alhaiseen hintaan huomioita jo viime lokakuussa, jolloin Sammon osakekurssi oli romahtanut alle 35 euron.

”Osien arvon summa laskelman perusteella osake on yli 10 % alihinnoiteltu vertailuryhmässään ja se tarjoaa yli 8 % osinkotuottoa”, Saari arvioi vuosi sitten.

Sampoa aktiivisesti seuraava Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén on tuonut esille sen, että yhtiön osien summa on arvokkaampi kuin yhtiön markkina-arvo.

Sampo muodostuu tällä hetkellä neljästä osasta. Nordea-omistuksen lisäksi yhtiöön pohjoismaiden johtava vahinkovakuuttaja if, Tanskan toiseksi suurin vahinkovakuutusyhtiö Topdanmark sekä varainhoidon ja henkilöriskivakuuttamisen palveluja tarjoava Mandatum Life.

Antti Saaren mielestä nykymuodossaan Sammon eri liiketoiminnot eivät millään tavalla tue toisiaan. Siksi eniten omistaja-arvoa syntyisikin purkamalla yhtiön nykyrakenne.

Helpoiten Sampo voisi irtautua Nordea-omistuksestaan.

Nyt sellaisia suunnitelmia saattaakin olla vireillä, sillä Dagens Industri uutisoi eilen, että Sampo olisi harkitsemassa Nordea-omistuksensa myyntiä muutaman vuoden sisällä. Uutinen perustuu nimettömiin lähteisiin.

Sekä Sammon että Nordean osakkeet nousivat Helsingin pörssissä tänään reippaasti – Sampo 3,7 prosenttia ja Nordea 2,3 prosenttia.

Inderesin Sauli Vilén ja analyytikko Matias Arola eivät ole markkinahuhuista yllättyneitä.

”Sampo on uuden johdon alaisuudessa ottanut selkeän askeleen kohti puhdasta vakuutuskonsernia ja lisäksi Nordea on vuosien saatossa osoittautunut selvästi huonommaksi pitkän aikavälin sijoitukseksi, kuin mitä Sampo aikanaan kaavaili”, Vilén ja Arola toteavat artikkelissaan.

Inderesin analyytikoiden mukaan irtaantumalla Nordeasta Sampo pystyisi fokusoitumaan puhtaasti vakuutustoimintaan ja tämän seurauksena yhtiön arvostustasossa olisi selkeää nousuvaraa.

”Mielestämme myös irtaantumisen aikataulu vaikuttaa loogiselta, sillä kahden seuraavan vuoden aikana saadaan selville, onnistuuko Nordean pitkään odotettu tuloskäänne. Käänteen onnistuessa Nordean kurssissa olisi tuloskäänteen myötä nousuvaraa, mikä varmasti kasvattaisi Sammon myyntihaluja.”

Tässä tilanteessa Nordean osakkeille olisi huomattavasti helpompi löytää ostaja kuin myöhemmin, Vilén ja Arola uskovat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös