Yritysuutiset

YIT:n kippari sai potkut – rakennusyhtiöllä ”merkittäviä kannattavuushaasteita”

Kari Kauniskangas YIT

YIT:n toimitilat-liiketoiminta on jäämässä tappiolliseksi kolmannella vuosineljänneksellä.

Rakennusyhtiö YIT:n toimitusjohtaja vaihtuu. Nykyinen toimitusjohtaja Kari Kauniskangas jättää tehtävänsä. Hallitus on aloittanut uuden toimitusjohtajan hakuprosessin ja nimittänyt 23.10. lähtien väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi YIT:n Asuminen Suomi ja CEE- -segmentin johtajan Antti Inkilän.

”YIT:n liiketoiminta perustuu kestävään kaupunkikehitykseen. Yhtiö painottaa strategiassaan rakentamisen lisäksi kiinteistö- ja palveluliiketoiminnan kasvattamista. Yhtiöllä on ollut viime aikoina merkittäviä kannattavuushaasteita Toimitilat-segmentissä. Strategian toimeenpano, operatiivisen tehokkuuden varmistaminen sekä asiakaslähtöisen ja osallistavan kulttuurin vahvistaminen tulevat olemaan uuden toimitusjohtajan tärkeimmät prioriteetit voimakkaasti muuttuvassa markkinassa.”, toteaa YIT:n hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen.

YIT-Konsernin oikaistu liikevoitto laski huhti-kesäkuussa vain viiteen miljoonaan euroon, kun vuosi sitten oikaistu liikevoitto oli 28 miljoonaa euroa. Tulokseen vaikuttivat negatiivisesti 17 miljoonan euron taloudelliset loppuselvitykset toimitilat-segmentissä. Koko ensimmäisen vuosineljänneksen osakekohtainen tulos oli tappiollinen -0,4 euroa.

YIT on menettänyt viidessä vuodessa yli neljänneksen markkina-arvostaa ja kuluvan vuoden aikana markkina-arvosta on sulanut lähes 20 prosenttia.

Kauniskangas on ollut yhtiön johdossa vuodesta 2013 saakka. Hän nousi toimitusjohtajaksi toimittuaan YIT:n Kansainväliset rakentamispalvelut -segmentin johtajana ja varatoimitusjohtajana vuosina 2008–2013.

Asuminen Suomi ja CEE -segmentin kehitysjohtaja Marko Oinas hoitaa segmentin johtajan tehtävää johtoryhmän jäsenenä Antti Inkilän toimiessa väliaikaisena toimitusjohtajana.

YIT varoitti viime viikolla toimitilat-segmentin tuloksen jäävän tappiolliseksi kolmannella vuosineljänneksellä ja palautti tulosohjeistuksen vuodelle 2020.

Yhtiö odottaa toimitilat-segmentin oikaistun liikevoiton olevan negatiivinen vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä. Segmentin kannattavuutta heikentää Tripla-projektin tarkentuneisiin tuotto- ja kustannusarvioihin liittyvä 18 miljoonan euron kateheikennys. Lisäksi segmentin oikaistuun liikevoittoon vaikuttaa negatiivisesti vaihto-omaisuuteen kirjatussa toimitilakiinteistössä Suomessa tehty seitsemän miljoonan euron alaskirjaus, josta valtaosa liittyy tavoitellun vuokraustason saavuttamisesta aiheutuviin lisäkustannuksiin. Kirjaus liittyy yhtiön tavoitteeseen parantaa pääoman tehokkuutta. A

Aiemmin YIT arvioi vuoden 2020 puolivuotiskatsauksessaan Toimitilat-segmentin olevan voitollinen kolmannella vuosineljänneksellä.

Muiden segmenttien tuloskehitys oli kolmannella vuosineljänneksellä kuitenkin vahva. Huolimatta asuntojen odotetusti matalasta valmistumismäärästä Asuminen Suomi ja CEE -segmentissä, erityisesti valmiiden asuntojen myynti ylitti yhtiön odotukset sekä Suomessa että CEE:ssä. Asuminen Venäjä -segmentin kappalemääräinen asuntomyynti oli niin ikään erittäin vahva. Infraprojektit- ja Kiinteistöt-segmenttien vuosineljännes oli odotusten mukainen.

Kokonaisuutena, yllä mainittujen Toimitilat-segmentin 25 miljoonan euron kirjausten jälkeen, YIT arvioi konsernin kolmannen vuosineljänneksen oikaistun liikevoiton olevan noin 16 miljoonaa euroa, kassavirran olleen odotuksien mukainen ja taseen pysyneen vahvana.

YIT on jatkanut toimenpiteitään kannattavuuden parantamiseksi, pääoman käytön tehostamiseksi ja taseen vahvistamiseksi. Yhtiö ilmoitti lisäksi 13.10. aloittavansa tappiollisen Norjan infraliiketoimintansa alasajon valmistelut, minkä seurauksena yhtiö kirjaa 12 miljoonan euron alaskirjauksen kolmannen vuosineljänneksen tulokseen.

Lisäksi YIT on katsauskauden jälkeen allekirjoittanut Venäjällä ehdollisen sopimuksen merkittävien tonttien myynnistä alasajettavissa yksiköissä. Tontit edustavat noin 35 prosenttia YIT:n tonttivarannon arvosta Venäjällä. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2021 aikana ja tuovan yli 30 miljoonan euron kassavirran. YIT kirjaa tonteista 13 miljoonan euron alaskirjauksen kolmannen vuosineljänneksen tulokseen.

Norjan infraliiketoiminnan alasajo ja Venäjän tonttien myynnit käsitellään oikaisuina, eikä niillä näin ollen ole vaikutusta oikaistuun liikevoittoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös