Asunnot ja kiinteistöt

Kuoleman työmäärä ja kustannukset saattavat yllättää taloyhtiön

Kuolema taloyhtiössä koskettaa omaisten lisäksi muun muassa naapureita, hallitusta ja isännöintiä, ja se vaatii kaikilta ripeitä otteita. 

Kiinteistöjen ja yritysten vakuuttamiseen ja vahinkoihin erikoistunut vakuutusmeklar Howden Finland kertoo sivuillaan taloyhtiön kuolematapauksesta, joka johti koviin kustannuksiin.

Isännöitsijä kiersi kerrostaloasuntoja yhdessä putkiurakoitsijan kanssa, koska asukkaat olivat valittaneet voimakkaasta porraskäytävään levinneestä viemärinhajusta. Hajun syyksi paljastui wc-tilassa kuollut asunnonomistaja. Ruumiinavauksen mukaan asukas oli ollut kuolleena peräti yli viisi kuukautta.

Asunnossa jouduttiin tekemään täydellinen peruskorjaus, joka maksoi yli 40 000 euroa.

Lue myös: Bitcoin osana sijoitussalkkua

Lukuisat ihmiset kuolevat sairaalan tai hoitokodin sijaan kotonaan. Tällaiset tapaukset ovat mahdollisia erityisesti silloin, kun kuolema kohtaa yksin asuvaa ihmistä. Kukaan ei välttämättä tiedä asukkaan kuolemasta, jolloin pahimmassa tapauksessa vasta taloyhtiön haju paljastaa kuolintapauksen.

Isännöintiliiton mukaan kuolema kotona käynnistää koneiston, jossa on oma roolinsa paitsi viranomaisilla ja omaisilla, myös taloyhtiöllä, isännöinnillä, huollolla, siivoojilla, remontoijilla ja vakuutusyhtiöllä.   

Kuolema omassa kodissa voi tulla esille esimerkiksi, kun naapuria ei yhtäkkiä enää näy, haju kulkeutuu rappukäytävään tai naapurihuoneistoon, vastikkeet jäävät maksamatta tai postiluukku pursuaa postia. 

Isännöintiliiton mukaan kaikissa näissä tapauksissa kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä isännöintiin, huoltoon tai taloyhtiön hallitukseen, jotta asia saadaan tarkistettua. 

”Jos omaisella tai naapurilla on huoli taloyhtiön asukkaasta, isännöinnin roolina on yleensä neuvoa, miten pitää toimia ja keneen olla yhteydessä. Kiireellisissä tapauksissa, jos epäillään esimerkiksi väkivallantekoa, pitää olla yhteydessä poliisiin”, kertoo johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt Isännöintiliitosta.  

Suomessa selvitetään jokaisen yksin kotona kuolleen kuoleman syy. Poliisi vie vainajan pois, mutta asunto jää omaisten tai taloyhtiön kontolle. 

Jos ruumis on ollut asunnossa pitkään, ei pelkkä siivoaminen ja hajunpoisto riitä. Tällöin pitää tehdä niin sanottu kalmasiivous, jolloin asunto siivotaan tarvittavien turvavälineiden kanssa, ilma otsonoidaan ja mahdolliset ötökät hävitetään. Lisäksi tarvitaan pintamateriaalien korjaamista ja joskus jopa rakenteiden remontointia, Isännöintiliitto muistuttaa. 

Työmäärä ja kustannukset voivat tulla järkytyksenä niin omaisille, taloyhtiölle kuin vuokra-asunnon kohdalla asunnon omistajallekin. Silloin voimassa olevien ja tarpeeksi kattavien vakuutusten merkitys korostuu.  

”Taloyhtiön kuluissa auttaa all risk -vakuutus. Esimerkiksi kalmasiivousten korvaamisissa on kuitenkin paljon vaihtelua vakuutusten välillä.”

Taloyhtiön edustaja, eli isännöitsijä, hallitus tai huoltoyhtiö, ei saa antaa yksityiskohtaista tietoa asukkaan kuolemasta. Jos asukkaat kyselevät paljon tapahtuneesta, hallitus voi selvittää, mitä mieltä omaiset ovat tiedottamisesta.  

Jos kuolemantapaus on järkyttänyt monia ja ihmiset kaipaavat keskusteluapua, voi olla tarpeellista järjestää taloyhtiön tiedotus- tai keskustelutilaisuus. 

”Tiedottamisessa ja keskusteluissa täytyy huomioida tietosuojaan ja yksityisyyteen liittyvät asiat. Julkisuuteen ei saa kertoa nimeä, kansalaisuutta, vakaumusta tai muita arkaluontoisia tietoja”, Falck-Hvilstafeldt muistuttaa.

LUE MYÖS TÄMÄ

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös