Markkinakommentit

Markkinat tyytyväisiä vaalitulokseen – elvytyspaketin toteutuminen silti mutkistuu

USA:n vaalitulos alkaa selkiytyä. Kysymysmerkkejä on silti yhä ilmassa.

USA:n jännittävässä presidentinvaalissa demokraattien Joe Biden otti lopulta selvän vaalivoiton. Vaikka ääntenlasku jatkuu edelleenkin, ei lopputulokseen tule enää oleellisia muutoksia.

Jonkinmoista epävarmuutta aiheuttaa kuitenkin se, että republikaanien istuva presidentti Donald Trump on kyseenalaistanut vaalituloksen. Presidentin lakimiehet ovat haastaneet vaalituloksen useissa osavaltioissa, joissa Biden voitti täpärästi. Näitä vaa’ankieliosavaltioita ovat esimerkiksi Nevada, Pennsylvania ja Georgia. Lakimiesten mukaan ääntenlaskentaan on otettu ”laittomia” ääniä ja että vaalitarkkailijoiden ei kaikkialla annettu tehdä työtään. Konkreettisia todisteita vaalivilpistä ei ole Trumpin leiri kuitenkaan esittänyt.

Trumpia ja republikaaneja myötäilevä Fox News kertoo, että Trump voisi olla valmis taipumaan rauhanomaiseen vallanvaihtoon, jos hän ei onnistu haastamaan vaalitulosta oikeusjärjestelmän kautta. Yleinen arvio on, etteivät oikeusjutut tule johtamaan vaalien lopullisen tuloksen muutokseen.

Joe Biden ei pysty ajamaan voimakkaasti demokraateille tärkeitä uudistuksia, mikäli USA:n senaatti säilyy republikaanienemmistöisenä. Nyt näyttää siltä, että niin todellakin tulee käymään.

Lopputulos, jossa presidentiksi nousee Biden ja senaatti pysyy republikaanienemmistöisenä saattaa olla sijoittajien kannalta se kaikkein paras vaihtoehto.

Taalerin salkunhoitaja Niko Fagernäs arvioi, että odotettu ”blue-sweep”, jossa demokraatit olisivat vieneet kaiken, ei sittenkään toteutunut, ja se oli markkinoille helpotus. Nyt demokraattien suunnittelemat veronkorotukset, teknologiayhtiöiden voimakas regulaatio sekä muut suuret hankkeet on vaikeampi saada läpi, salkunhoitaja perustelee.

”Trumpin tekemät liiketoimintaa tukevat toimet jäävät puolestaan voimaan ainakin osittain ja samalla saamme arvattavamman sekä tylsemmän poliittisen ilmapiirin.”

Markkinat odottavat kuitenkin myös uutta massiivista elvytyspakettia. Sen toteutuminen mutkistuu vaalituloksen myötä.

Fagernäsin mukaan on todennäköistä, että lisäelvytys tulee olemaan pienempää kuin aikaisemmin ajateltiin.

”Konsensus oli aikaisemmin 2 biljoonan dollarin paketista, mutta nyt suunniteltaneen n. 1 biljoonan dollarin pakettia. Lisäksi keskustelua herättänee demokraattien huulilla ollut merkittävä lisäelvytyspaketti, ns. green new deal, jolla rahoitettaisiin uusiutuvan energian rakentamista Yhdysvalloissa”, Fagernäs toteaa.

FIM:n päästrategi Lippo Suominen arvioi, että vaalit merkitsevät sijoittajalle enemmän meteliä kuin toimivat todellisina suunnanosoittajina osakekursseille.

”Todennäköisimmältä näyttää, että Yhdysvaltoihin saadaan hajaantunut hallinto Bidenin presidenttikaudelle republikaanien pitäessä senaatin enemmistönsä. Tällöin suuria uudistuksia ei saada aikaan, vaan joudutaan hakemaan poliittisia kompromisseja. Jonkinlainen talouden tukipaketti pyritään vääntämään mahdollisimman nopeasti, mutta sen koko jäänee toivottua pienemmäksi. Valtion velkaantuminen hurjaa vauhtia jatkuu joka tapauksessa. Sen lisäksi edessä ovat koronataistelut ja kauppaneuvottelut eri suuntiin”, Suominen pohtii.

Bidenin politiikka on Suomisen mukaan edeltäjäänsä tasapainoisempaa ja siten voitto tukee myös muuta maailmaa. Varsinkin Euroopassa ollaan tyytyväisiä, ja FIM nosti siksi Euroopan ja Suomen osakemarkkinoiden allokaatiosuositusta.

Markkinoiden optimismia lisää maanantaina julkistettu erittäin positiivinen uutinen koronarokotteesta.

Osakemarkkinat nousivat eilen poikkeusellisen rajusti, kun lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech ilmoittivat koronarokotteen tutkimustuloksista. Yhtiöiden mukaan kymmenille tuhansille vapaaehtoisille tehdyt tulokset rokoteaihionsa kolmannen ja viimeisen vaiheen tutkimuksesta ovat lupaavia.

Yhtiöiden kehittämällä koronarokotteella on alustavien tutkimustulosten mukaan todettu jopa 90 prosentin suojateho. Lukema on selvästi korkeampi kuin mitä aiemmin odotettiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös