Osakeanalyysit

Aspon todellinen arvo ylittää markkina-arvon – Evliltä ostosuositus

Aspo osakekurssi sijoittaminen talous pörssi

Monialayhtiö Aspo kertoi torstaina nostavansa vuoden 2020 tulosohjeistustaan.

Yhtiö nostaa koko vuodelle 2020 annettua tulosohjeistustaan marraskuun tuloksen ja liiketoimintojen tarkentuneiden loppuvuoden näkymien johdosta.

Uuden ohjeistuksen mukaan Aspon liikevoitto on koko vuonna 2020 noin 18–20 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 21,1 miljoonaa euroa.

Aiemmin 29.10. julkistamassaan ohjeistuksessa Aspo oli arvioinut vuoden 2020 liikevoiton asettuvan 14-16 miljoonan euron väliin.

Ohjeistuksen noston taustalla on Aspon varustamoyhtiö ESL Shippingin liiketoimintaympäristön vahvistuminen ja kuljetusvolyymien myönteinen kehitys erityisesti teräs- ja energiateollisuuden asiakkuuksissa. Myös Telko-segmentin tuloskehitys on jatkunut ennakoitua vahvempana vuoden viimeisellä neljänneksellä.

”Emme pidä ohjeistuksen nostoa erityisen yllättävänä, sillä aiempi ohjeistus vaikutti mielestämme varovaiselta etenkin Telkon ennusteemme pohjalta”, arvioi Evli aamukatsauksessaan.

ESL Shipping on Itämeren kuivia irtolasteja kuljettava varustamo, joka varmistaa teollisuuden ja energiantuotannon raaka-ainekuljetukset ympärivuotisesti vaikeissakin sääolosuhteissa. Sen suurimmat asiakkaat ovat teräs-, energia- ja kaivosteollisuus. Vuoden 2020 alussa varustamon tonnisto koostui yhteensä 51 aluksesta kantavuudeltaan 468 000 tonnia kuollutta painoa.

Telko on puolestaan Suomen ja lähialueiden muoviraaka-aineiden ja teollisuuskemikaalien asiantuntija ja jakelija. Sen laaja asiakaspalvelu kattaa myös teknisen tuen ja tuotantoprosessien kehittämisen.

Evli odottaa nyt ESL Shippingille 3,2 miljoonan euron liikevoittoa loppuvuodelle, kun aiempi Evlin ennuste oli vain 1,7 miljoonaa euroa. Telkolle Evli ennustaa nyt puolestaan 4,3 miljoonan euron liikevoittoa, kun aiempi ennuste oli 2,8 miljoonaa.

Evlin mukaan Aspon päivitetty ohjeistus vihjaa yhtiön vuoden 2020 viimeisen neljänneksen liikevoiton yltävän noin 7 miljoonaan euroon. Se kertoo yhtiön olevan vankasti matkalla kohti reilun 30 miljoonan euron liikevoittotasoa lähivuosina.

Evli uskoo Aspon tulevaisuuden näkymiin.

”Kokonaisuutena ohjeistuspäivitys lisää uskoamme Aspon myönteisen kehityksen jatkumiseen. Vielä viime vuonna Aspon tuloskasvu näytti tukeutuvan pitkälti ESL:n kuivarahtivarustamotoimintaan, kun taas Telkossa oli paljon toteutumattomia mahdollisuuksia.”

Evlin mukaan ESL Shipping näyttää kuitenkin nyt entistä selkeämmin palaavan tuloskasvu-uralle ilman mitään suurta pysyvää vahinkoa.

Aspon suorittaminen on kokonaisuutena jopa parantunut viimeisen vuoden aikana huomioiden ESL:n tallella olevan potentiaalin ja Telkon myönteisen kehityksen, Evli toteaa.

Toisaalta vuosi 2020 nostaa makrotaloudellisia riskejä, minkä vuoksi Aspon täyttä tulospotentiaalia tulisi edelleen arvostaa jokseenkin varovaisesti, Evli toteaa.

Evli laskee, että Aspon osakekohtainen arvo on reilusti 10 euron yläpuolella tulevaisuudessa, mikäli ESL:n ja Telkon hyvä kehitys jatkuu ensi vuoden aikana. Se ylittää Aspon tämän hetken vajaan 8,2 euron kurssinoteerauksen.

Evlin nosti Aspon osakkeen tavoitehintaa aiemmasta 8,0 eurosta 8,75 euroon. Suositus on edelleen osta. Evli ennustaa Aspon tämän vuoden osakekohtaisen tuloksen olevan 0,33 euroa, mutta ensi vuonna nousevan jo 0,6 euroon. Ensi vuoden tulosennusteella Aspon P/E-kerroin on 13,6x.

Aspo julkaisee tilinpäätöstiedotteen vuodelta 2020 torstaina 11.2.2021.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös