Yrittäjyys

Vuoden ohjelmistoyrittäjä: Suomalaisten erikoisosaaminen luo vientiyrityksille ainutlaatuisen kilpailuedun

Esko Mertsalmi Unikie Vuoden Ohjelmistoyrittäjä

Autoteollisuudessa ja liikkumisessa on menossa suuri murros, mikä hyödyttää suomalaista ohjelmistotaloa.

Ohjelmistoteknologiayritys Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi palkittiin torstaina Vuoden Ohjelmistoyrittäjä 2020 -tittelillä. Mertsalmi on kovaa kansainvälistä kasvua tehneen Unikien yksi perustajista ja hän on luotsannut viisivuotiasta yhtiötä koko sen historian ajan.

Vuonna 2015 perustettu Unikie on vaativiin device-edge-cloud -pohjaisiin ohjelmistoihin keskittyvä teknologiayritys. Pääsegmentit ovat autoteollisuus, älykkäät koneet, teollisuus 4.0 ja tietoliikenne.

Keihäänkärkenä on Unikie AI Vision, globaaliin markkinaan skaalautuva autonomisen ajamisen kokonaisvaltainen ratkaisu.

Unikie on Suomen kolmanneksi nopeimmin kasvanut teknologiayritys ja toimii Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Puolassa ja Yhdysvalloissa. Perustuen Unikien asiantuntemuksen ja teknologiaratkaisujen vahvaan kysyntään on yhtiön seuraava tavoite saavuttaa yli 100meur liikevaihto. Unikien asiakkaita ovat mm. Sandvik, Nokia ja Valmet.

”Unikie toimii hyvin kilpaillulla toimialalla ollen kaikissa moderneissa teknologioissa kiinni. Unikie rakentaa asiakkaiden vahvaa globaalia kilpailukykyä älykkäillä ratkaisuilla ja on päässyt nopeasti kiinni isoihin kansainvälisiin asiakkuuksiin”, perustelee Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha Vuoden Ohjelmistoyrittäjä -valintaa.

Ohjelmistoyhtiö hurjassa kasvussa

Roihan mukaan kolmena peräkkäisenä vuonna Unikie on käytännössä vuosittain tuplannut sekä liikevaihtonsa että henkilöstönsä määrän tuloksen ollessa jatkuvasti plussalla.

”Rekrytointimarkkinoilla Unikie on menestynyt ja onnistunut kasvattamaan tiimiä A-pelaajilla. Unikien pelikenttä on kilpailtu kokonaisuus, jossa se on noussut nopeimmaksi ja vahvimmaksi tekijäksi”, Roiha perustelee.

Suomen kolmanneksi nopeimmin kasvanut teknologiayritys työllisti viime vuonna yli 300 henkilöä. Unikien vuoden 2020 liikevaihtoennuste on noin 35 miljoonaa euroa.

”Unikiena olemme kulkeneet hienon matkan tähän mennessä. Olemme uudistaneet ohjelmistoalalla olleita epäkohtia ja samalla uskoneet vahvaan suomalaiseen teknologiaosaamiseen vientiyrityksenä. Tämä konsepti on tuottanut tulosta ja tavoitteellinen kasvumme jatkuu”, sanoo Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi.

Yksi peruste Mertsalmen valinnalle Vuoden Ohjelmistoyrittäjäksi oli se, että yhtiö on päässyt nopeasti kiinni isoihin kansainvälisiin asiakkaisiin. Unikien liikevaihdosta noin kolmannes tulee viennistä. Jo yhtiön perustamisvaiheessa nähtiin, että liikkumisen murros, autonomia ja digitalisaatio tarjoavat ennen näkemättömiä mahdollisuuksia suomalaiselle ohjelmistoteknologiayritykselle.

”Hyvin aikaisessa vaiheessa totesimme, että autoteollisuuden disruptio on iso juttu. Laajasti nähtynä se tarkoittaa esineiden ja ihmisten logistiikkaa. Perustamisesta lähtien olemme keskittyneet kansainvälistymiseen investoimalla teknologiakehitykseen ja kansainväliseen myyntiin, Mertsalmi kertoo.

Työntekijät ovat Unikiella tähtiä

Vaativiin ohjelmistoteknologioihin keskittynyt Unikie työllistää kokeneita huippuosaajia. Koko yhtiön toimintaperiaatteet rakentuvat tekijöiden ja teknologioiden ympärille.

Unikien johtoajatuksena alusta lähtien on ollut, että työntekijät ovat tähtiä.

”Meillä tekijät ovat tähtiä. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat osa arvopohjaamme ja teknologiaosaamisen arvostaminen nousee korkealle. Arvostamme osaamista, suorituskykyä ja lisäarvon tuottamista asiakkaalle. Kun kovat osaajat ovat keskiössä ja toimintamalli rakennettu tämän ympärille, tulee myös asiakashyöty teknisen osaamisen kautta luonnostaan”, Mertsalmi valottaa.

Mertsalmen mukaan suomalaiselle erikoisosaamiselle tekoälyn, sensorifuusion, tietoverkkojen ja tietoturvan alueilla on kysyntää ja se luo suomalaiselle vientiyritykselle ainutlaatuisen kilpailuedun. Unikien osaamiseen lukeutuvat sulautettu ohjelmointi, laitteistot, verkon reunalla tehtävä prosessointi yhdistyen IT-taustajärjestelmiin sekä näitä kaikkia yhdistävät tietoturvaratkaisut.

Vuoden Ohjelmistoyrittäjä palkittiin tänä vuonna jo 19. kerran. Vuoden Ohjelmistoyrittäjäksi on aiemmin valittu muun muassa Matti Vilmi, Kristo Ovaska, Tero Sarkkinen, Seppo Kuula, Sami Ensio, Pekka Koskinen ja Risto Siilasmaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös