Käänneyhtiöt

Analyytikot: Nokian rakenneuudistukset tuovat onnistuessaan merkittävää tuloskasvua

Nokia rakentaa uudella strategiallaan pohjaa kasvuun. Se vaatii sijoittajalta kärsivällisyyttä.

Peter Lundmark aloitti epäkiitollisen tehtävän Nokian toimitusjohtajana elokuun alussa. Uusi toimitusjohtaja on yhtiölle aina mahdollisuus, sillä hänellä ei ole vanhoja syntejä kannettavanaan. Siksi hän voi ravistella yhtiötä ja tehdä rajujakin suunnanmuutoksia.

Toistaiseksi Lundmark ei ole onnistunut vakuuttamaan sijoittajia. Nokian osake laahaa 3,5 eurossa, missä se oli viime vuoden toukokuun lopussakin. Vielä vuoden 2019 alussa osake noteerattiin hetkellisesti 5,7 euroon.

Kolmannen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä Lundmark julkisti Nokian uuden strategian, tarkalleen ottaen sen ensimmäisen vaiheen.

Yhtiössä tulee neljä tulosvastuullista liiketoimintaryhmää, jotka vastaavat aiempaa paremmin asiakkaiden ostokäyttäytymistä. Uudet liiketoimintaryhmät ovat Mobile Networks, IP and Fixed Networks, Cloud and Network Services ja Nokia Technologies. Lisäksi perustettava Customer Experience -yksikkö vahvistaa asiakassuhteita läpi liiketoimintojen.

Uudet liiketoimintaryhmät ovat osa uutta toimintamallia, jossa jokaisella liiketoimintaryhmällä on selkeä tulosvastuu ja niiden tavoitteena on markkinajohtajuus omilla toiminta-alueillaan. Sijoitetun pääoman tuotto on keskeinen mittari tulosten arvioinnissa.

Inderesin analyytikko ja toimitusjohtaja Mikael Rautanen ja analyytikko Atte Riikola arvioivat, että vielä hetkellä osakemarkkinan huomio on pitkälti yhtiön lyhyen tähtäimen haasteissa, mutta 18.3. pidettävä pääomamarkkinapäivä kääntänee katseita taas hieman pidemmälle.

”Uudessa strategiassa on vielä hieman epäselvää, mihin Nokia aikoo rajalliset resurssinsa keskittää ja minkälaista tehokuutta uudella rakenteella tavoitellaan. Odotamme Nokian kertovan CMD:llä tehokkaampaan rakenteeseen liittyvistä säästötavoitteista sekä strategian fokusalueista”, analyytikot toteavat.

Nokialla on merkittävää tuloskasvupotentiaalia tuloskäänteen onnistuessa, Rautanen ja Riikola uskovat.

”Jos asiat menevät hyvin, alkaa Nokian kannattavuus elpyä ensi vuonna ja siirtymä kannattavan kasvun polulle voisi tapahtua vuonna 2023. Mobiiliverkot muodostavat karkeasti noin puolet Nokian liikevaihdosta, kun taas toinen puolikas yhtiöstä on edelleen kohtalaisen hyvässä kunnossa. Siten mobiiliverkkojen remontin ja Nokian monimutkaisen organisaatiorakenteen purun jälkeen käsillä olisi suhteellisen terve yhtiö.”

Mikäli Nokia yltäisi vuonna 2023 Inderesin ennustamaan 2,6 miljardin oikaistuun liikevoittoon, olisi osakkeen arvostuksessa huomattavaa nousuvaraa, Inderesin analyytikot uskovat. Heidän mukaan Nokian nykyinen noin 17 miljardin euron velaton markkina-arvo ei juurikaan anna arvoa mobiiliverkkoyksikölle.

Nokian osista löytyy siis piilevää arvoa.

Vielä kuluvan vuoden liikevaihtoa painavat kuitenkin markkinaosuustappiot, joita Huawei-tilanteen vuoksi Euroopassa paraneva markkina-asema ei riitä kompensoimaan, Rautanen ja Riikola arvioivat. Kannattavuutta rasittavat puolestaan tuotekehitysinvestoinnit, joita yhtiön on pakko kiihdyttää saavuttaakseen tavoittelemaansa teknologiajohtajuutta.

”Omistajilta vaaditaan edelleen kärsivällisyyttä sietää lyhyellä aikavälillä heikkoa tuloskehitystä”, analyytikot kiteyttävät.

Inderes toistaa Nokian 3,6 euron tavoitehinnan, mutta nostaa suosituksen lisää-tasolle aikaisemmalta vähennä-tasolta. Osakkeen kurssilaskun myötä sen tuotto/riski-suhde on parantunut.

Analyytikoiden konsensuksen mukainen Nokian osakkeen tavoitehinta on hieman alle 3,9 euroa. Muista kuin Inderesin analyytikoista yhdeksän antaa Nokialle ostosuosituksen ja 13 pidä-suosituksen. Kahden suositus on myy.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös