Markkinakommentit

Presidentti Biden suunnittelee roimaa pääomaverotuksen kiristystä

Suunniteltu veronkorotus ei herätä markkinoilla kuitenkaan huolia. Syitä rauhallisuuteen on useita.

Joe Biden demokraatti USA

Useiden amerikkalaismedioiden mukaan USA:n presidentti Joe Biden suunnittelee radikaalia rikkaiden pääomatulojen verojen kiristystä. Suunnitelmissa on pääomaverotuksen kiristäminen nykyisestä 20 prosentista jopa 39,6 prosenttiin. Verokorotus kohdistuisi yli miljoonaan dollarin pääomatuloihin.

Tämä ei ole mikään yllätys, sillä Biden on puhunut aiemmin pääomaverotuksen kiristämisen puolesta.

Paineet kiristykselle ovat demokraattipuolueen sisällä kovat, sillä varallisuuserot ovat kasvaneet Yhdysvalloissa paljon. Finbold-sivuston keräämien tietojen mukaan 10 prosenttia varakkaimmista amerikkalaisista omisti yli 62 prosenttia maan koko kotitalouksien varallisuudesta vuoden 2020 lopussa. Maan rikkain yksi prosentti hallitsee lähes 39 biljoonan dollarin omaisuutta, mikä on yli 31 prosenttia maan koko kotitalouksien varallisuudesta.

Varallisuuserot ovat kasvaneet valtavasti vuosien 1990 – 2020 aikana. 30 vuodessa USA:n rikkain yksi prosentti on kasvattanut varallisuuttaan 675 prosenttia, 5,0 biljoonasta dollarista lähes 39 biljoonaan dollariin.

Pieni- ja keskituloiset 50 prosenttia Yhdysvaltojen väestöstä ovat samalla ajanjaksolla myös kasvattaneet varallisuuttaan, mutta vain 219 prosenttia – eli prosentuaalisesti vain kolmasosan siitä, mitä rikkaimmat.

Osakemarkkinoiden reaktio uutiseen pääomatulojen veronkiristyssuunnitelmiin on ollut maltillinen. Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksi nousi perjantaina 1,1 prosenttia, kun uutistoimisto Bloombergin uutinen Bidenin suunnitelmista tuli julki perjantaiaamuna.

Osakemarkkinoiden maltillinen reaktio on ymmärrettävä. Ensinnäkin suunnitelma ei voi olla markkinoille mikään yllätys, sillä se on näkynyt Bidenin ja vallassa olevan demokraattipuolueen agendalla jo pitkään.

Toiseksi, pääomaverotuksen korotus saattaa lopulta jäädä suunniteltua maltillisemmaksi.

Navellier & Associates -yhtiön Louis Navellier kertoo MarketWatch-sivustolle, että senaatti tulee luultavasti torppaamaan kovan pääomaverotuksen noston. Navellier uskoo, että lopullinen verokorotus tulee jäämään maltillisemmaksi. Jättipankki Goldman Sachsin analyytikot ennustavat pääomaveron nousevan 28 prosenttiin.

Kolmas pääomaveroihin liittyvä kysymys on, kuinka paljon se ravistelee osakkeiden hintoihin.

Goldman Sachsin analyytikot muistuttavat, että kun USA:ssa edellisen kerran nostettiin pääomaverotusta vuonna 2013, varakkaimmat kotitaloudet myivät yhden prosentin heidän osakesijoituksistaan.

Goldmanin mukaan verokorotuksilla on ollut vain lyhytaikainen negatiivinen vaikutus osakemarkkinoiden kehitykseen, kuten alla olevasta kuvaajasta voidaan nähdä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös